понеділок, 23 липня 2012 09:52

Спецтема: Боротьба за "мову"

Катеринчук подав новий "мовний" законопроект, але в успіх його не вірить: "Це більше для громадян"

Катеринчук подав новий "мовний" законопроект, але в успіх його не вірить: "Це більше для громадян"
Микола Катеринчук взяв за основу "мовний" закон РФ. Фото: 24tv.ua

Народний депутат Микола Катеринчук вніс до Верховної Ради новий "мовний" законопроект, який має на меті захищати українську мову.

Як розповів нардеп у коментарі Gazeta.ua, за основу було взяти аналогічний закон Російської Федерації.

"Цей законопроект обговорювався на КОДі (Комітет опору диктатурі - ред.). Тарасюк запропонував захистити українську мову окремим законом, що зроблено, наприклад, в Російській Федерації, не зважаючи на те, що у них так само вказано, що державною мовою є тільки російська, - розповів він. - Ми фактично взяли за основу цей закон, натякаючи Партії регіонів, що у нас не захищена саме українська мова".

Катеринчук додав: "Перед тим як пропонувати пролонгацію погано перекладеної Хартії про мови національних меншин (а там сфальсифікований переклад), спочатку треба вирішити питання захисту української мови. Я запропонував цей законопроект підписати всьому Комітету опору диктатурі. Відповіді не отримав, і тому після голодування, після усіх цих подій доопрацювали законопроект і я вніс його сам".

Водночас, нардеп переконаний, що з такою більшістю маловірогідно, що буде ухвалюватися те, що пропонується від опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держслужбовців силоміць змушують підтримати мовний закон

"Тому це більше для громадян, - підкреслив він. - Це один із інструментів, який має використовувати опозиція. Ми з ними у парламенті б'ємося, але там сили не рівні. Ми вириваємо мікрофони, але вони ідуть на грубе порушення регламенту, Конституції і законів. Тому що до їхнього закону про мови ми внесли 2500 поправок, але їх ніхто не розглядав".

Катеринчук сподівається, що у новому парламенті буде "демократична більшість".

"У новому парламенті, по-перше, треба буде скасувати цю "абракадабру" ("мовний" закон Ківалова-Колесніченка), якщо вона буде підписана президентом і вступить у дію. Я все таки розраховую, що ми зможемо прийняти цей закон (внесений Катеринчуком), просто зобов'язані будемо прийняти цей закон. Принаймні, я буду на цьому наполягати", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров розповів, що уряд Януковича зробив для розвитку української мови

Водночас, нардеп переконаний, що Партія регіонів і надалі буде намагатися проштовхувати свій "мовний" законопроект: "Вони будуть його штовхати далі ще активніше. Тому що я бачив білборди, де написано "Нужен ли вам русский язык? Партия регионов". Зрозуміло, що вони будуть на цьому грати. У них буде три фішки: Євро-2012, соціальні ініціативи президента і "мовний" закон".

Зараз ви читаєте новину «Катеринчук подав новий "мовний" законопроект, але в успіх його не вірить: "Це більше для громадян"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути