середа, 18 липня 2012 18:57

"Ми припинили голодування, бо влада нас ігнорує" - активіст під Українським домом

"Ми припинили голодування, бо влада нас ігнорує" - активіст під Українським домом
"Коли буде треба - ми знову мобілізуємось". Фото зі сторінки Facebook Тараса Пушкара.

Сьогодні, 18 липня, активісти, які під "Українським домом" у Києві протестували проти мовного  законопроекту "регіоналів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка призупинили свою акцію протесту. Захисники української мови розпочали голодування 3 липня після ухвалення законопроекту Верховною Радою. В результаті п'ять активістів потрапили до лікарні.

Зараз акція перейшла під керівництво громадських організацій і буде продовжуватися у вигляді постійних заходів. Якщо влада і надалі намагатиметься ухвалити цей законопроект, активісти обіцяють поновити протести. Про це Gazeta.ua розповів представник Комітету захисту української мови "Український дім" Тарас Пушкар.

Що сталося? Чому вирішили припинити акцію?

- Вчора прийняли колективне рішення припинити голодування і всю організацію переклали на різноманітні громадські організації. Ми і надалі час від часу проводитимемо якісь акції. Збиратимемось раз-два на тиждень. А коли треба, то мобілізуємось і знову почнемо масштабну акцію. Ми будемо збиратися тут, під Українським домом. Можливо, відбуватимуться якісь лекції та виступи, як це було і раніше. Рішення це прийняли через те, що протягом наступних тижнів на політичному полі не буде відбуватися жодних подій. Зараз усі люди роз'їхалася по курортах, та й депутатів, президента і всіх, на кого направлена наша акція, немає. То ж продовжувати далі голодування не було сенсу. Та й, власне, виключно громадськими силами дуже важко підтримувати постійно в активі якісь заходи, якщо вони не впливають зараз ні на що. Та й голодувальники теж не безсмертні. Ми просто пожаліли цих хлопців і дівчат, які голодують вже не перший день. І вирішили, що все ж варто переходити на іншу форму активності.

У чому саме вона полягатиме?

- Ми будемо продовжувати активні дії у разі, якщо і надалі буде проштовхуватися цей законопроект. Можемо зібратися навіть вже у цьому чи наступному місяці. На нашу думку, враховуючи такі дії з боку влади, краще ще раз зібратися, ніж бути тут протягом двох-трьох тижнів, коли нічого не вирішується. Вже зараз відбувається багато активних акцій по регіонах. Так у Криму та й загалом центральними і східними регіонами відбуваються рейди: поширюється правдива інформація про тих депутатів, які там балотуються і які у Верховній Раді проголосували за цей законопроект. Це так звана "Акція помсти за розкол країни", як її називають організатори. Тим часом біля Українського дому акція продовжуватиметься у вигляді інформаційного стенду з кількома черговими, але без голодувальників.

Тут ще залишилися кілька людей, які голодують, щоправда деякі з них навіть були виключені голодувальниками за деструктивну поведінку, але надягнули пов'язки і кажуть, що голодують. Вони вважають, що дійсно можна до осені тут достояти.

Хто ці люди, чому вони вирішили продовжити голодування? Це їхнє особисте рішення?

- З них пару осіб були виключені з голодувальників через їхню позицію. Є там також і одна людина, яка голодувала і яку просто шкода. Виходить так, що ми вчора прийняли спільне рішення, а сьогодні у окремих людей рішення вже змінилося. Таке може бути, але все ж таки, якщо прийняли спільне рішення, то треба його якось виконувати.

Ви розчаровані, що не вдалося добитися виконання своїх вимог?

- Ми побачили повне ігнорування нас зі сторони влади, жодної реакції. У таких умовах продовжувати голодування не було сенсу. Звісно дуже прикро. Люди тут підривали здоров'я. Але іншого вибору не було. Треба було щось вирішувати. Ми не будемо когось у чомусь звинувачувати. Це особисто на совісті кожного. Тут були люди, які мали в собі таке відчуття, що вони можуть на себе взяти цей тягар. Вони могли насправді вдатися до більш серйозних і рішучих кроків, ніж те, що відбулося. Та коли швидка забрала п'ятьох людей, ми вирішили, що якби люди, які по два тижні голодували, продовжили це голодування, то це могло б призвести до ще гірших наслідків.

Також добре, що згортання акції відбулося централізовано. Бо могли просто розігнати, побити і ще щось могло відбутися. Ми вирішили, що щоб не відбувся якийсь розгін людей, то краще відкласти на якийсь час акцію до того моменту, поки почнуться якісь процеси. Я сподіваюся, що влада все таки зрозуміла щось і не буде далі проштовхувати цей закон. Але якщо раптом це знову почнеться, то, відповідно, буде реакція громадськості.

Як ви ставитися до того, що від опозиції так і не було активної підтримки?

- Звичайно хотілось би, щоб акція відбувалася на більш високому рівні. Якби дійсно до цього долучилися своєю потугою і політичні сили, то можливо так і було. Та вони, звичайно, без своєї символіки не особливо цього бажали робити. Якби була проявлена ініціатива з їхньої сторони, то можливо наша б акція розвинулося у щось більше і не було б зараз цього тимчасового згортання.

Раніше були заяви про те, що проти учасників акції правоохоронні органи можуть почати певні дії. Чи є зараз якась інформація про це?

- Після того, як були повідомлення, що допитують учасників прямо в лікарні, то просто з тими лікарнями, де опускалися до такої антигуманної поведінки, перестали мати справу і звернулися до приватних лікарів, які виводять цих дітей зі стану голодування. На цьому етапі вже немає таких ексцесів.

Як, до речі, почуваються ті голодувальники, які потрапили до лікарні?

- Кілька осіб вже до нас підходили. Насправді задовільно почуваються, та вони ще у лікарні. Вони продовжують процедуру з відновлення і зрозуміло, що просто так це не минеться. Потрібно послідовне відновлення.

Зараз ви читаєте новину «"Ми припинили голодування, бо влада нас ігнорує" - активіст під Українським домом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути