четвер, 04 жовтня 2012 16:40

Кармазін: Портнов підштовхує Януковича до конституційного перевороту

Кармазін: Портнов підштовхує Януковича до конституційного перевороту
Юрій Кармазін каже, що суддів має обирати народ, а не президент. Фото: chak.com.ua

В Україні знищується законодавча гілка влади.

Про це Gazeta.ua розповів заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін, коментуючи рішення Адміністрації президента про позбавлення Верховної Ради повноважень щодо безстрокового призначення та звільнення суддів з посад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні відбувається Конституційний переворот" - Микола Кульчинський

Зокрема, Кармазін наголошує, що цього не можна зробити без змін до Конституції.

"Це конституційний переворот. Я не просто кидаюсь словами, а з усією відповідальністю кажу, що це не відповідає Конституції України. Бо згідно Конституції, до повноважень Верховної Ради належить призначення і звільнення суддів. До повноважень президента належить тільки перше призначення суддів, а от довічно — це вже повноваження Верховної Ради. Через це — це все нічого спільного із діючою Конституцією не має. Портнов (Андрій Портнов — радник президента - ред.) штовхає президента на неконституційні дії, перекриваючи це різними заключеннями експертів, чи ще чимось. Але без зміни Конституції такі речі робити не можна", - зауважив політик.

Кармазін вважає, що тільки Верховна Рада може бути тим фільтром, котрий визначає доцільність призначення осіб на посаду судді.

"З огляду на практику сьогоднішнього дня, як заступник голови комітету з питань правосуддя, заявляю, що окремо затверджують навіть тих суддів, проти яких ведеться кримінальне переслідування за скоєння злочинів. Через це, Верховна Рада має бути, як сито. Це перехідний період до того часу, коли суддів в Україні обиратиме народ. Так є у демократичних Сполучених Штатах, і ніхто проти цього не заперечує. Конгрес у них розглядає навіть такі питання, як позачергове звання працівникам ЦРУ. А у нас Верховна Рада проковтнула один конституційний переворот, який був здійснений, а тепер пропонується ще один", - нагадав нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше Україну принижує Янукович

За словами політика, підштовхування президента до неконституційних дій призвело до ізоляції країни у світі.

"Це рішення зробить суддів ще більш залежними від влади. Бо і Вища рада юстициї і Кваліфікаційна комісія абсолютно залежні і знаходяться під впливом виконавчої гілки влади. Законодавча гілка влади в Україні ліквідовується. Вона вже підкорена рукою Чечетова і Банковою, а зараз вона стане ще менш самостійною", - наголосив депутат.

Зараз ви читаєте новину «Кармазін: Портнов підштовхує Януковича до конституційного перевороту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути