пʼятниця, 05 липня 2013 12:40

"І Лукаш, і Лавринович безпосередньо зав'язані на президента" - експерт про кадрові призначення

"І Лукаш, і Лавринович безпосередньо зав'язані на президента" - експерт про кадрові призначення
Віталій Бала. Фото: glavcom.ua

Все, що зараз робиться на вищому рівні - заточене і спрямоване на 2015 рік.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала, коментуючи звільнення з посади міністра юстиції Олександра Лавриновича і призначення на неї Олени Лукаш. Натомість Лавринович очолив Вищу раду юстиції.

"Лавринович на посаді міністра юстиції, як на мене, вже трохи пересидів. Адже він обіймав цю посаду не вперше. Тому, фактично, Лавринович вже втратив певний "смак" до цієї роботи і, певно, втомився від неї. Міністерство юстиції потребувало нового поштовху і свіжого дихання, яке, можливо, і дасть Лукаш", - зауважив експерт.

Призначення міністром юстиції саме Лукаш є цілком логічним кроком зі сторони президента, вважає Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукаш стала міністром юстиції, бо мала "козир" - експерт

"Враховуючи те, що вона має досить високий ступінь особистої довіри президента Януковича, враховуючи те, що вона захищала його у суді у 2004, цей вибір є логічним. Яке їй президент дав завдання буде зрозуміло пізніше. Головне — що вона особисто віддана Януковичу. І вже час покаже, наскільки в неї є карт-бланш для того, щоби робити щось нове, чи вона просто тримати статус-кво, який був при Лавриновичі", - наголосив політолог.

Щодо нової посади Лавриновича — голови Вищої ради юстиції, то, на думку експерта, він там виконувати також немаловажливу роль, особливо в контексті президентської кампанії 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович намагається всюди розставити перевірені кадри - експерт про Лавриновича та Лукаш

"Вища рада юстиції - це досить серйозний орган з точки зору наших судів. Адже не варто забувати про майбутні вибори 2015 року. Свою лояльність президенту Лавринович довів. Тому його нова посада - досить зрозумілий хід: його призначення у ВРЮ може бути спрямоване на те, щоби забезпечити рішення суддів під час виборів у 2015 році. Тобто, вибудувати механізм з приводу призначення тих чи інших суддів, їх зняття. ВРЮ — хороше місце для вирішення цього завдання. Все, що зараз робиться на вищому рівні заточено і спрямовано на 2015 рік", - підкреслив він.

Крім того, зауважив політолог, Лавринович за час на посаді міністром юстиції, досить кваліфіковано захищав інтереси влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович довіряє Лукаш, тому це вдала кандидатура на посаду міністра - експерт

"Ті дії міністерства, які намагалися критикувати, він завжди досить компетентно відстоював з точки зору інтересів влади. Це була його заслуга. Лукаш також, як публічна людина, є досить переконливою. І це також плюс", - наголосив він.

Бала додав: "І Лукаш, і Лавринович безпосередньо зав'язані на президента, не належать до якихось груп. Це люди, які безпосередньо особисто лояльні до президента. І це пояснює логіку таких кадрових призначень".

Зазначимо, що голова ВРЮ безпосередньо впливає на призначення та звільнення суддів різних інстанцій. Крім того, 4 липня президент Віткор Януковчи вніс до ВР законопроект, яким пропонується розширити обовязки не тільки суддям, а й безпосередньо Вищій раді юстиції. Зокрема там ідеться проте, що призначати суддів та звільняти зможе лише президент на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції.

Крім того, передбачається, що "суддя до винесення обвинувального вироку судом не може бути затриманий чи заарештований без згоди Вищої ради юстиції, наданої за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України". При цьому принципово змінюється принцип формування Вищої ради юстиції - президент та Верховна рада позбавляються права на формування ВРЮ.

Зараз ви читаєте новину «"І Лукаш, і Лавринович безпосередньо зав'язані на президента" - експерт про кадрові призначення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути