четвер, 15 листопада 2012 09:29

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Хіба хтось сумнівається, що сьогодні можна жити в Росії, не знаючи російської мови?" - Яворівський

"Хіба хтось сумнівається, що сьогодні можна жити в Росії, не знаючи російської мови?" - Яворівський
Володимир Яворівський. Фото: www.radiosvoboda.org

Всі трудові мігранти в Росії і так знають російську мову, тому рішення російської влади щодо обов'язкового іспиту на знання мови для іноземних працівників не є виправданим.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від БЮТ-"Батьківщини" Володимир Яворівський.

"Хіба хтось сумнівається, що сьогодні можна жити в Росії, не знаючи російської мови? Це в Україні росіяни можуть жити, не знаючи української мови, а в Росії. Трудових мігрантів на роботу не візьмуть без знання мови. Я не кажу, що є таке законодавство з цього приводу, але ж не знаючи російської мови — ти не можеш йти на якусь службу, на якусь біль-менш пристойну роботу..хіба що вулиці підмітати", - повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" витратила на виборчу кампанію більше 23 мільйонів гривень

Окрім того, відповідаючи на питання, чи не варто в Україні внести відповідний закон, Яворівський сказав: "Не думаю, що ми повинні мавпувати Росію, але це має бути державною ідеологію. Знання української мови для всіх, без вийняту, для всіх національних меншинств".

Також політик нагадав проблему "мовного" закону і додав, що новий парламент повинен змінити його. "Я не думаю, що сьогодні закон Колісніченка-Ківалова може перевернути українців, він лише може погіршити ситуацію, але, думаю, що після виборів, коли буде сформований новий парламент, що знайдуться сили, які змінять цей закон, або приймуть новий, замість цього", - резюмував "бютівець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба провести повторне голосування, а не перевибори

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін схвалив закон, що зобов'язує трудових мігрантів складати іспит на знання російської мови. Закон набирає чинності з 1 грудня 2012 року.

3 липня Верховна Рада прийняла закон "Про основи державної мовної політики". Це рішення викликало хвилю протестів по всій Україні. Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менше 10% жителів говорять цією мовою.

Законом збережено конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 документа встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території України гарантується вільне використання регіональних мов.

10 серпня закон про основи державної мовної політики в Україні набув чинності.

Зараз ви читаєте новину «"Хіба хтось сумнівається, що сьогодні можна жити в Росії, не знаючи російської мови?" - Яворівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути