понеділок, 05 листопада 2012 11:51

Довибори варто оголошувати тільки після формування нової ВР - політолог

Довибори варто оголошувати тільки після формування нової ВР - політолог
Сергій Таран: опозциії варто спочатку вивчити юридичну базу. Фото: glavred.info

Тему довиборів варто піднімати лише після того, як буде сформована нова Верховна Рада.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран, коментуючи заяви представників опозиційних сил щодо перевиборів у зв'язку з тотальними фальсифікаціями.

"Це може бути. Але треба думати над тим, до яких це наслідків призведе. Необхідно дуже уважно вивчити ситуацію, бо це досить безпрецедентний крок. В українській історії були ситуації, коли депутати складали мандати і тоді оголошувалися нові вибори. Та для того, щоби їх скласти, треба їх мати. А для цього треба зайти до Верховної Ради", - пояснив він.

Таран також додав, що опозиції зараз необхідно, у першу чергу, уважно вивчити юридичну базу і пам'ятати, що наступні вибори все одно буде призначати президент. Крім того, зазначив він, суди опозиція зараз не контролює, про що також не варто забувати.

"Тому цей варіант можливий, але треба уважно вивчити, які наслідки це може мати", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Свободі" переконані, у разі перевиборів вони матимуть, як мінімум, удвічі більше голосів

Водночас, за словами політолога, для опозиції перевибори можуть мати позитивні результати: "Якщо зараз відбулися б довибори, то все рівно результат опозиції був би набагато кращим. Адже зараз відбувається абсолютна фальсифікація результатів виборів і опозиція нічого не може зробити. Тому доцільність у такому кроці є. Та ще не має відповіді на те, які це матиме наслідки".

Також, на думку експерта, без мажоритарників в опозиції може бракувати мандатів для того, щоби після "обнулення" своїх списків парламент став недієздатним.

"Мандатів може бути в принципі і не достатньо, бо є ще мажоритарні округи. І в мажоритарних округах ситуація не проста. Бо якщо переможець складає цей мандат, то враховуючи нинішню судову систему, суд може визначити, що переможцем буде той, хто зайняв друге місце. Адже суди контролює влада. Тому така ситуація можлива тільки в тому разі, якщо кандидат зайшов у Верховну Раду, а вже потім склав мандат, потім оголошувати дочасні вибори", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі обнулення списків опозицією, перевибори має призначати нинішній склад ВР - КВУ

Таран переконаний, що питання додаткових витрат на перевибори не стоїть, оскільки "жити з нелегітимною владою буде набагато дорожче".

Щодо проблемних округів, то по ним найкраще все ж оголосити перевибори, переконаний експерт: "Якщо в проблемних округах будуть принаймні оголошені перевибори, то це буде хоч якимось виходом із ситуація. Тому опозиція найкраще вивчати базу, юридичні моменти і боротися за ці округи вже у Верховні Раді".

Зараз ви читаєте новину «Довибори варто оголошувати тільки після формування нової ВР - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути