субота, 13 жовтня 2012 17:45

Херсонщина повертається у "червоний" пояс: шанси кандидатів по округах

Херсонщина повертається у "червоний" пояс: шанси кандидатів по округах

Про те, які шанси у кандидатів по мажоритарних округах Херсонщиини і як проходить передвиборча команія в області, розповідає голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий, 42 роки.

- Ще до виборчої кампанії від Суворовського виборчого округу №182 "відрізали" кілька сіл із 25 тисячами виборців. Це зробили, аби позбавити електоральної бази перспективного кандидата Ігоря Семенчева, сільського голову Антонівки. Цим збільшили шанси мера Херсона Володимира Сальдо, кандидата від Партії регіонів. Йому протистоять молоді політики — від Компартії Андрій Найдьонов, від партії "Україна — Вперед!" підприємець Устим Мальцев. Останній має власний благодійний фонд, який проводить акції протягом кілької років. Конкуренцію Сальдо може скласти і відомий у Херсоні підприємець, депутат міськради від "Фронту змін" Олексій Урсуленко. Його висунула Об'єднана опозиція. Але у жодного з них шансів перемогти Сальдо практично нема. Це найспокійніший округ в області, де майже нема "чорного" піару і брудної політичної боротьби.

В окрузі №183 основна боротьба розгорнулася між кандидатом від Партії регіонів, генеральним директором Херсонського суднобудівного заводу Василем Федіним і представником "УДАРу" Андрієм Путіловим. 2006 року Федін став депутатом міськради від "Батьківщини", через 4 роки — від ПР. Завод входить у сферу інтересів відомого російського олігарха Новінського, який недавно отримав українське громадянство. Якщо Федін стане нардепом, то лобіюватиме його інтереси в парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Завдання Ляшка – тролити Яценюка, а Арсеній Петрович тролить Януковича" — Карасьов

Голова ради засновників ТВО "Механічний завод" Андрій Путілов протягом останніх років опонує меру міста, очолює місцевий осередок "УДАРу". На останніх виборах мера Херсона здобув третє місце. Його фігура викликає багато дискусій серед демократів. Дехто називає його майбутньою "тушкою", інші вважають його перспективним політиком всеукраїнського масштабу. Він не піддався спокусі перейти до Партії регіонів, а опонує їй на регіональному рівні.

Кандидат від Об'єднаної опозиції поет Анатолій Кичинський, лауреат Шевченківської премії, не має фінансової підтримки, тому може зняти свою кандидатуру на користь Путілова. Кандидат від комуністів Андрій Лахнеко, колишній військовий, у міському окрузі шансів не має.

У 184 округ входять промислове місто Нова Каховка та 6 сільських районів. Тут об'єднані різні по електоральним симпатіям мешканці. У місті сильні позиції Партії регіонів, а у селах підтримують національно-демократичні сили. Тому явного лідера в окрузі нема. Серед претендентів на перемогу — молодий підприємець Іван Вінник, власник заводу будівельних матеріалів. У місці його позиції сильні як промисловця, а із сільськими жителями він говорить українською мовою. Основним його суперником є екс-губернатор Борис Сіленков, харизматичний і популярний в області політик. Він був мером Нової Каховки, його добре знають у степових районах, де він започатковував чимало соціальних програм.

Є шанси у представника опозиції, лікаря з Великої Олександрівки Юрія Терлецького. Він в минулому очолював районну раду, має авторитет серед мешканців кількох районів. Представник Партії регіонів Микола Дмитрук може перемогти лише завдяки адмінресурсу. Кандидат від КПУ ректор Новокаховського гуманітарного інституту Георгій Севрюков має чимало прибічників серед комуністичного електорату. В цьому окрузі балотується один з "парашутистів", нинішній нардеп Володимир Стретович. Попри активну кампанію, шансів у нього мало, хіба що відбере частину голосів у Сіленкова чи Терлецького.

Каховський округ №185 можна назвати "маленьким Ліваном". Тут найбільше кандидатів — 14. Між кандидатами іде жорстка боротьба і в жодного немає явних шансів. Від партії влади балотується молодий підприємець з Херсона Михайло Опанащенко. На нього працює весь адмінресурс у районах. Головним його суперником є екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко. Він тричі ставав нардепом від Херсонщини. Його знають і підтримують виборці. Третім фаворитом округу є перший секретар обкому КПУ Анатолій Тарановський, родом з Новотроїцького району, який опирається на "червоний" електорат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королевська звинуватила всі соціологічні фірми у співробітництві із владою

Має шанси і промисловець з Миколаєва Сергій Хлань від партії Наталії Королевської. Він виступив з ідеєю підняти оренду за паї до 5 відсотків їх вартості. За це його критикували фермери і місцеві можновладці. В цьому найвіддаленішому в області окрузі є іще й такі яскраві кандидати як голова партії "Спас" Едуард Коваленко і мер Генічеська Олександр Пінаєв. Влада проти них застосовує жорсткий пресинг, хоча вони не є опозиціонерами, але об'єднують місцевий протестний електорат. Проти Коваленка порушено кілька кримінальних і адміністративних справ, його звинувачують у порушенні виборчого законодавства. Пінаєва правоохоронці провокують на хабарі, обласна влада нацьковує на нього міську раду.

Цюрупинський округ №186 — найгарячіший у області. Тут розгорнулася жорстка боротьба між двома народними депутатами — висуванцем ПР Олексієм Журавком та кандидаткою від КПУ Катериною Самойлик. Усі інші кандидати жодних шансів не мають, хоча у Голопристанському і Цюрупинському районах завжди були сильні позиції "Батьтківщини", а у Скадовському голосували за "Нашу Україну". Але висуванець опозиції Іван Гончарський не веде активної кампанії. Журавко використовує адмінресурс, а Самойлик опирається на стихійний протест проти цього. Нещодавно її прихильники пікетували райдержадміністрації з вимогою припинити тиск на противників Журавка. Проти Самойлик випустили листівки, де писали, що вона ніяка не комуністка, подавали неправдиві відомості про її політичну діяльність. Виставили технічного кандидата підприємця Сергія Сергєєва, який називає себе справжнім комуністом і критикує КПУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Києвом кандидат підкуповує виборців, продаючи їм дешеву рибу

Взагалі ж за партійними списками Компартія може посісти в Херсонській області перше-друге місце. Комуністи активно ведуть кампанію, а у виборців сильне розчарування "регіоналами". Область на очах повертається у "червоний" пояс. Хоча останнім часом падіння рейтингу ПР уповільнилося. Це пов'язано з соціальними ініціативами президенту й уряду. Слід відзначити, що за роки незалежності ніколи ще не було в області такого грубого використання адмінресурсу. В усіх бюджетних установах, органах влади, лікарнях, школах і університетах є "десятники", які складають списки тих, хто голосуватиме за Партію регіонів. Ця технологія взята з останніх президентських виборів у Росії. Деякі чиновники змушені записувати в ці списки своїх родичів або вписувати прізвища "зі стелі", аби лиш від них відстали. В районах ведуть активну агітацію голови місцевих адміністрацій та інші держслужбовці. Це стало можливим тому, що після останніх місцевих та президентських виборів відбулася монополізація влади в області Партією регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Херсонщина повертається у "червоний" пояс: шанси кандидатів по округах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути