Ексклюзиви
пʼятниця, 27 грудня 2013 19:59

"Грязь притягує грязь"- про село Підгірці, де нібито будується міністр Захарченко
16

Фото: Фото: Андрій Жигайло

- У нас тут два села - народне і багате. В народному я бачу, що баба Галя робить на городі, а в багатому тільки машини і брами,- каже 52-річна Стефанія Олегівна жителька села Підгірці, Обухівського району Київщини. Виходить з обшарпаного продуктового магазину у центрі.

Кажуть, що тут на окраїні, будує маєток міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Вчора, 26 грудня, сюди приїхало близько 150 активістів з майдану. Привезли гнилого ляща та закинули на подвір'я. Паркан облили червоною рідиною, обписали закликами йти міністру у відставку. Саме після поїздки сюди побили активістку майдану, журналістку Тетяну Чорновол.

Стефанія Олегівна ставить два чорних пакети "Босс" під ноги. Прізвища свого не називає. Пояснює, як потрапити до нової частини села.

- Там, де будуються, колись було болото і луги для випасу корів. Вода підходила до самих дерев лісу. Строїтись почали десь на початку 2004 року. Тоді хлопів набирали наших на стройки — землю перекидать. Зараз якісь чорноволосі роблять — грузини чи армяни, - розповідає жінка. Кілька разів роззирається. - А тепер туди так просто не зайдеш, - охорона з немєсних, собаки. Є ще якісь охранніки на чорних джипах їздять по селу. Разів з десять вдень проїжджають по всіх вулицях, - хоч часи наставляй. З ними ніхто не зв'язується — вони раз чоловіка місцевого побили за те, що дорогу перед ним перебіг. Знаєте, це як в приказці "Грязь притягує грязь".

До маєтків веде нова асфальтована дорога без розмітки. Проходить повз невеликі сільські будинки. За півтори кілометри від центру села видно перші будинки за триметровими огорожами. Тягнуться від окраїни Підгірців попід ліс до сусіднього села Романків.

Село Підгірці за 27 км від Києва. Звідти по Дніпропетровському шосе можна за 20 хв заїхати до центру столиці. Населення - 485 людей. Село газифіковане, має власний водопровід. Вартість одної сотки землі тут від $2 тис.

Усі будинки дво- та триповерхові. Є стилізовані під середньовічні замки, заміські вілли чи футуристичні особняки. Їх всіх об'єднує одне — височенні огорожі з каменю та камери на в'їздах та на розі з сусідами.

Маєток Захарченка, який пікетували, у кінці вулиці під лісом. Два будинки під коричневим дахом заховані за чотириметровим парканом з силікатної цегли. Також видно вершок будинку для прислуги та охорони. До воріт автомобілем не заїдеш — на глухій вуличці висить дорожній знак "Проїзд заборонено". Вже за 50 м до них стоїть шлагбаум та будка для охорони.

Під воротами троє чоловіків у помаранчевих робах миють стіну від червоної фарби. Листівки, якими 26 грудня її заклеїли, вже здерли — залишилась тільки одна з написом "Не ЗЛИй Майдан" на дорожній фішці навпроти входу. На паркані написи червоною фарбою - "Кат", "За Таню Чорновол".

Чоловіки, коли бачать фотокамеру, кидають заняття та тікають через броньовану хвіртку. За ними залишається тільки пісок на асфальті, яким засипали червону від фарби воду.

На території троє будівельників лазять по недобудові ліворуч від входу. Поруч стоїть автомобільний кран.

Виходить чоловік у чорний куртці. На ходу натягає капюшон, щоб сховати обличчя. Забороняє фотографувати, бо це — приватна власність.

- Учора власник пообіцяв зустрітись з журналістами та все показати. Він вдома? - питаємо.

- Сейчас я ему позвоню, подождите, - повільно клацає сенсорну "Нокію".

Відходить та кілька хвилин щось шепоче до телефону. Потім включає голосовий зв'язок.

- Я сейчас в Киеве, обещал, все покажу. Запишите мой номер, - чути з трубки грубий голос. Не називається. Швидко диктує номер та зв'язок переривається.

Власник телефону мовчки розвертається та йде. Через шпарину воріт видно зелений газон, доріжки посипані мілким гравієм. Біля входу вольєр з вівчаркою.

За годину дзвінків даний номер весь час вимкнутий. З сусідньої вулички за нами спостерігають п'ятеро молодих чоловіків. Чотири рази повз проїжджає чорний джип "Лексус" з пасажирами.

- Кого строїм - не знаю, але там всьо по вищому розряду. Ми клали мрамор у кімнаті для гостей вроді. Всьо з італійського каменю, який, кажуть, приводять з-за границі. Є мастєра, звідти вони і кладуть. Ми хіба будуємо — ну там стену з кірпіча гнати, перекритія, - загинає пальці молодий хлопець у помаранчевій робі. Неголений, куртка розстебнута до середини. У кіоску, що неподалік, купує десять пачок цигарок "Прилуки", - може і Захарченко, тут. Але прікол в тому, що коли приїжджає хазяїн, нас всіх відводять на дальню полянку. Там, де строять третій дом — найбільший. Там тільки фундамент, він, вроді, буде головний. Звідти нічого не видно. Хіба його "Мерседес".

110 мільйонів гривень виділили за останні п'ять років на облаштування сіл Підгірці та Романків, такі дані наводила у своєму матеріалі Татяна Чорновол. Неофіційно, це підтвердили у сільраді. Після учорашніх протестів установу закрили на час звітного періоду, оголошення про це вивісили учора. Там зазначено, що не приймають з 10 грудня по 15 січня. Всередину пускають тільки місцевих мешканців, якщо у них є нагальна потреба.

- На село гроші дають і багато. Нам збудували нову школу і лікарню, відремонтували церкву. І все за останні роки. Село стоїть в болоті, то на його осушення дали грошей, так як навіть за СРСР не давали, - розповідає одна з працівниць сільради. Не називається. - Про Захарченка не знаю.

Віталій Захарченко каже, що маєток йому не належить. За декларацією, у Донецьку має житло на 731,85 "квадратів" та гараж на 16 кв м.

Зараз ви читаєте новину «"Грязь притягує грязь"- про село Підгірці, де нібито будується міністр Захарченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути