понеділок, 18 травня 2009 09:39

Голова КС: Одночасні вибори Президента і Ради неможливі

Голова КС: Одночасні вибори Президента і Ради неможливі

Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак заявив, що згідно з чинним законодавством провести одночасні дострокові парламентські і президентські вибори поки що неможливо.

Про це він сказав у неділю на телеканалі ICTV.

"В принципі, немає нічого такого, що може бути неможливим. Але для цього має бути законодавча база. Якщо узяти два закони - про вибори президента і про вибори Верховної Ради - це дійсно неможливо, там абсолютно різні терміни", - заявив голова суду.

"Для того, щоб все це вибудувати, потрібно внести зміни, і цілком ймовірно можна провести", - сказав він.

Також, відповідаючи на питання, якою має бути дата президентських виборів після рішення КС про визнання неконституційною постанови парламенту про призначення виборів на 25 жовтня, Стрижак відзначив: "Я знаю дату, але я не можу оприлюднити, тому що це прерогатива парламенту".

"Парламент повинен розібратися, почитати уважно Конституцію, і порахувати, що таке остання неділя останнього місяця п"ятого року повноважень", - сказав голова суду.

Крім того, коментуючи питання про існування в Конституційному Суді більшості президента або іншої політичної сили, Стрижак заявив: "Відповідно до Конституції, Україна одна з небагатьох держав світу, де формується КС таким чином: 6 суддів призначає президент, 6 - Верховна Рада і 6 - з"їзд суддів".

"Де тут більшість? Для більшості, згідно із законом, треба 10 голосів, тому говорити про чиюсь більшість - це просто спроба пояснити тією чи іншою причиною наші рішення", - підкреслив він.

"Останнім часом ми ухвалюємо рішення не 10 голосами, а 14-15 (голосів). Всі судді, які голосують, президентські? Це наївно звучить... На сьогоднішній день немає ніяких пріоритетів ні у президента, ні у парламенту, ні у бізнесу, ні у кого, ні у однієї політичної сили", - відзначив Стрижак.

Нагадаємо, Голова Конституційного Суду підкреслив, що зараз причин для розпуску Ради немає.

Інтерфакс
Зараз ви читаєте новину «Голова КС: Одночасні вибори Президента і Ради неможливі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути