пʼятниця, 15 травня 2009 10:33

Оніщук знає схему проведення одночасних виборів Президента і Ради

Оніщук знає схему проведення одночасних виборів Президента і Ради
Міністр юстиції Микола Оніщук в інтерв"ю виданню Коммерсантъ-Украина розповів про нову схемою проведення одночасних виборів президента і парламенту.

Зокрема, Оніщук зазначив, що після рішення Конституційного суду можливість проведення одночасних виборів дійсно втрачена.

"Якщо б Президент не оскаржив це рішення чи КС не розглянув справу в стислі терміни, дата 25 жовтня могла б бути юридично сприйнята як дата чергових виборів президента, і це давало б можливість поєднати їх з позачерговими парламентськими виборами", - заявив виданню Оніщук.

Разом з тим міністр зазначив, що при досягненні політичного консенсусу парламенту і Президента одночасні позачергові вибори ще можуть бути проведені - за іншою схемою.

"Згідно з нею, Президент спочатку підписує указ про дострокове припинення повноважень парламенту, а потім подає у відставку. Опоненти цього сценарію зазначають, що Президент не може заявити про свою відставку парламенту, повноваження якого припинені. Але закордонний досвід свідчить, що після розпуску парламент може збиратися для виконання окремих функцій ", - заявив Коммерсантъ-Украина Оніщук.

На питання про те, чи немає небезпеки, що вибори, проведені за такою схемою, буде скасовано в судовому порядку, міністр заявив, що судова система не перебуває у вакуумі, судді знають, що відбувається в країні.

"Сценарій, про який ми говоримо, можливий тільки в разі досягнення політичного консенсусу. Я думаю, що в такому винятковому випадку суд не проігнорує цю обставину", - додав він.

Крім того, Оніщук заявив, що не бачить на сьогоднішній день підстав для розпуску парламенту.

"Я переконаний, що в нинішніх політичних умовах рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути реалізовано лише у випадку, якщо для нього будуть безсумнівні і очевидні підстави. Схоже, що зараз підстав такої якості немає, але вони з"являться, якщо парламент не зможе виконувати свої функції протягом 30 днів ", - резюмував він.

Нагадаємо, учора лідер Партії регіонів Віктор Янукович під час візиту до Донецька заявив, що необхідно дати допрацювати членам уряду до проведення виборів.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина, Кореспондент.
Зараз ви читаєте новину «Оніщук знає схему проведення одночасних виборів Президента і Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути