Ексклюзиви
субота, 17 липня 2021 12:00

"Голос": що змінилося за місяць після розколу фракції

Автор: t.me/oleksiihoncharenko
  У червні 10 народних депутатів із «Голосу» висловили недовіру керівництву партії і фракції та заявили про створення в парламенті об'єднання "Справедливість"
У червні 10 народних депутатів із «Голосу» висловили недовіру керівництву партії і фракції та заявили про створення в парламенті об'єднання "Справедливість"

75% партійців вимагають, щоб керівництво партії і фракції "Голос" у Верховній Раді пішло. Фракція проголосувала за зняття Ярослава Железняка з посади керівника фракції. Нема інших варіантів, окрім перезапуску очільників і зміни статуту політсили, вважає народна депутатка з фракції "Голос" Олександра Устінова, 35 років.

16 липня минув місяць зі створення у вашій фракції окремої групи. Керівництво фракції намагалося з вами знайти спільну мову?

Ні. Після нашої заяви вийшли зі своїми партійні осередки – Львів, Чернівці, Тернопіль, Івано-Франківськ, Вінниця, Херсон, Харків, Дніпро. Майже всі великі осередки сказали, що вимагають від голови партії Кіри Рудик і голови фракції Ярослава Железняка скласти повноваження. Після цього почалися дзвінки і погрози місцевим депутатам, що у них заберуть мандати. Потім стали рейдерити партію – звільняти керівників осередків рішенням політради. Мовляв, вони не впоралися зі своїми обов'язками. На їхні місця призначали своїх людей. У Чернівцях у нас великий осередок, який розбудовували ще за парламентської кампанії. Одним дзвінком звільнили керівника і замість нього призначили помічника Кіри Рудик. Така ж доля спіткала Дніпро і Харків. Протягом місяця створили ще п'ять осередків. Їх очолили довірені Рудик чи Железняка, або взагалі депутати Київради.

Із чого все почалося?

У грудні минулого року Сергій Рахманін пішов із посади. Запропонували проголосувати за Ярослава Железняка та його заступника Романа Костенка. Тоді було перегинання через коліно, маніпуляції і брехня.

Я була членом ревізійної комісії і підняла питання про те, що потрібно обговорити на з'їзді витрати державного фінансування партії. І Кіра Рудик розігнала ревізійну комісію.

Останньою краплею стала підробка протоколу засідання фракції. На з'їзді партії винесли питання про переобрання Кіри Рудик головою – підклали протокол засідання фракції, на якому нібито цього вимагали. Хоча такого не було. Цей протокол підписав голова фракції. Коли всередині партії йде фальсифікація документів і відкрита брехня в очі партійцям – це неприйнятно.

Всередині партії йде фальсифікація документів і відкрита брехня в очі партійцям

Було багато питань до депутатів від "Голосу" в Київраді, яких контролює Кіра Рудик. Одіозні голосування за дерибан землі, за Бабин Яр. Ми зрозуміли, що керівництво партії це підтримує. А ми обіцяли боротися з корупцією.

Пів року намагалися знайти спільну мову, пропонували всім разом сісти і поговорити. Керівник фракції відмовлявся скликати засідання. За останні 4-5 місяців не було жодного. Нам пригрозили, що виженуть із партії. Звільнили всіх наших помічників, закрили доступ до медіа. Коли журналісти телефонують у пресслужбу партії і просять, щоб я прийшла на ефір, там відповідають, що я нібито не можу.

Що відбувається у фракції "Голос" у Верховній Раді? Яка ситуація з відставкою Железняка?

Більшість фракції проголосувала за його звільнення. Железняк відмовляється йти у відставку, бігає по телеканалах і розказує, що він легітимний.

Зміни керівництва хочуть не тільки нардепи, а й 75 відсотків наших депутатів і партійців по всій Україні.

Рудик сама винесла на голосування своє переобрання. Інших кандидатур не було

Як вийшло, що замість Рахманіна обрали Железняка?

Рахманін сам пішов із посади. Железняк був його заступником. Висунути його було логічним.

Кіру Рудик обирали на сім років головою партії. Чому на такий великий термін?

Рудик сама винесла на голосування своє переобрання. Інших кандидатур не було. Про семирічний термін прописано в статуті. Його писали нашвидкуруч під час парламентської кампанії. Тоді була така довіра всередині партії, що нікому в голову не могло прийти, що це використають. Ми цей момент пропустили. Коли запропонували внести зміни до статуту, Кіра це питання заблокувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голос" топлять - мережі гудуть через Рудик і її американське громадянство

Які є варіанти вирішення ситуації?

Нема інших варіантів, окрім перезапуску керівництва, внесення змін до статуту і до положення про фракцію, щоб партійці могли впливати на події у партії.

Рудик контролює 20 із 24 осередків. Створила нові фейкові. Де були неугодні керівники – звільнила і поставила своїх. Кругом її помічники і довірені особи. Тому зараз хто не висувався б на голову партії, виберуть все одно Рудик.

Зараз хто не висувався б на голову партії, виберуть все одно Рудик

Єдиний спосіб змінити ситуацію – внести зміни до статуту. Прописати, щоб представництво на з'їзді було відповідно до кількості партійців у регіоні. Це проігнорували. Зараз у нас одна людина від одного регіону. У Львові 130 депутатських мандатів і він має один голос. Так само, як один голос у Херсоні – там осередок почав діяти два тижні тому.

Рудик створила систему. Відмовляється вносити зміни. Одна людина від регіону – це її людина. Керівника осередку призначає політрада. До її складу входить Рудик, Железняк, їхні заступники Інна Совсун і Андрій Осадчук, голови київського осередку, львівського і черкаського. Уже бачила, що на з'їзді 29 липня будуть розглядати питання припинення повноважень Віктора Євпака - лідера черкаського осередку партії "Голос". Із семи людей двох незалежних приберуть із політради.

Чи пов'язаний із цим низький рейтинг партії?

Звичайно. Показово, коли рейтинг голови партії в рази нижчий, ніж рейтинг "Голосу". До цих скандалів рейтинг партії був 3,5, а рейтинг Рудик – 0,7. У всіх інших – Тимошенко, Порошенка, Зеленського – рейтинги більші, ніж у їхніх партій. Там лідери тягнуть за собою. А у нас лідер, який тягне партію на дно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нинішнє керівництво партії "Голос" може піти на коаліцію зі "Слугою народу" - Юрчишин

Партія "Голос" потрапила до Верховної Ради на позачергових виборах 2019 року. Список очолював лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук. За "Голос" проголосували 5,82% або 851 722 виборців. У парламенті фракція має 20 депутатів.

Торік у березні Вакарчук залишив посаду голови партії. На його місце обрали Кіру Рудик. Керуватиме політсилою 7 років. Згодом Святослав склав мандат.

У червні цього року партію залишив волонтер Сергій Притула.

Також минулого місяця стався скандал - п'ятеро народних депутатів "Голосу", зокрема Рудик і Железняк, проголосували за внесення до порядку денного засідання Верховної Ради законопроєктів "Слуги народу", що відтерміновують норму про українську мову в кіновиробництві. Без цих голосів документи б не могли потрапити на розгляд парламенту.

Після цього 10 нардепів із фракції оголосили про створення об'єднання "Справедливість". Заявили тоді про зловживання керівництва у політсилі. 12 липня проголосували за зняття з посади керівника фракції Ярослава Железняка. Той заявив, що рішення нелегітимне, бо "положенням про фракцію "Голос" таке рішення приймається 14 голосами", а їх було 11.

У "Голосі" опублікували заяву, що партія переживає непростий час і анонсували з'їзд. Він відбудеться 29 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Голос": що змінилося за місяць після розколу фракції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути