вівторок, 18 квітня 2023 22:25

Гетманцев обслуговував бізнес друга Януковича, який не сплачував податки – Bihus.Info

Гетманцев обслуговував бізнес друга Януковича, який не сплачував податки – Bihus.Info
Данило Гетманцев очолює Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики. Фото: Укрінформ

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев обслуговував родинні компанії друга експрезидента Віктора Януковича і колишнього голови Укравтодору Володимира Демішкана.

Про це повідомили журналісти Bihus.Info.

Розповіли, що за головування Демишкіна в Укравтодорі "місце під сонцем" отримали компанії "Дор-Строй" і "Юнікобуд", що "натендерили" близько 1,5 млрд грн.

"А бувало й таке, що контракти на десятки мільйонів дарувалися взагалі без тендеру. Чому? Бо співзасновницею обох компаній була дружина Демішкана", – пишуть.

"Пізніше ці компанії почали переоформлювати і розширювати, створюючи "матрьошки" у Британії та на Кіпрі", – розповіли.

У 2012 році інтереси двох британських фірм представляв Гетманцев. Довіреність йому видали у 2010 році.

У жовтні 2010 року компанія Гетманцева Jurimex отримала контракт на юридичне обслуговування Укравтодору, повідомляють.

Зі слів журналістів, цей бізнес був хронічно збитковий. "Навіть суд визнав бухгалтерку винною в заниженні податку на прибуток на 7 мільйонів і ще ПДВ на майже чотири мільйони. І це лише за листопад 2012 року", – розповіли.

Після Революції гідності 2014 року Демішкан утік до Російської Федерації та отримав російський паспорт. А директоркою двох британсбких фірм стала майже 90-річна двоюрідна бабуся Гетманцева Валентина Лупандіна.

"У 2015 році вона виводить компанії з "Дор-Строя". Основна частка компанії переходить на українське ТОВ "Трейдінг Північ", записане на юристку Jurimex. Так минає декілька років. За цей час "Дор-Строй" "натендерить" ще 150 мільйонів і не платитиме податки", – повідомили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПЗЖ заборонили, а Шуфрич шикує: показали маєтки родини нардепа

У 2019 році Гетманцев задекларував бізнес матері – Олени Гетманцевої – та її активи - нерухомість та автомобілі. Розслідувачі звертають увагу, що мама нардепа – засновниця одного з найвідоміших в Україні туроператорів TPG.

Фірма вказана у декларації Гетманцева. Кіпрську TPG записано на іншу кіпрську компанію – Dunkley Marketing LTD, яка безпосередньо належить матері Гетманцева.

Dunkley Marketing LTD у декларації не вказали.

У 2012-13 роках Dunkley Marketing LTD отримала понад мільйон євро, від белізького офшору. Звідки ці кошти в офшору – невідомо.

При цьому розслідувачі з'ясували, що приблизно €1 млн Dunkley Marketing LTD позичила французькій компанії Олени Гетманцевої.

Нардеп сказав журналістам, що ця французька компанія, ймовірно, пов'язана з туризмом і здаванням в оренду номерів. За його словами, він не планував приховувати щось від декларування і не вніс ці компанії, оскільки мати не називала цієї фірми для внесення у декларацію.

З кінця 2000-х років Jurimex обслуговував готельний комплекс "Ріпаріо" під Ялтою.

За даними журналістів, його власниками стали родичі тодішнього заступника генерального прокурора Віктора Кудрявцева і його тестя, екссудді Верховного суду Віктора Кононенка.

Згодом комплекс оформили на британську компанію, сліди якої ведуть на Кіпр – до компанії, яку раніше використовували, щоб приховати родинний сімейний бізнес Демішкана.

Пакет акцій отримала Ірина Мельниченко – співвласниця "Ріпаріо" і партнерка Гетманцева. Нардеп підтвердив, що його юристи вели справи готелю і цілої групи різних бізнесів, так званим "фасадом" яких була Мельниченко.

Jurimex надавала їм цілий спектр послуг, кажуть розслідувачі. А восени 2014 року – після окупації Криму Росією – Мельниченко полетів до Москви. Тоді ж у реєстрі окупантів з'явились компанії-клони українських фірм, на які зареєстрували нерухомість і грошові потоки готельного бізнесу під Ялтою, йдеться у розслідуванні.

Бізнес сплачував податки у бюджет окупантів. Дві компанії, на яких зареєстровано два будинки і нежитлові приміщення, теж сплачували податки окупантам, міноритарну частку компаній мав Гетманцев.

Гетманцев заявив, що Jurimex припинив супроводжувати компанії, які залишилися у Криму. Але, як з'ясували журналісти, юридичний супровід "Прибережного" у 2022 році продовжував вести Дмитро Махаринський – керівник представництва Jurimex у Криму до 2014 року.

Махаринський веде справи російського клона однієї з фірм Олени Гетманцевої, яка займається орендним бізнесом.

Гетманцев у коментарі журналістам сказав, що приміщення наразі втрачене і повернеться після деокупації Криму.

Водночас компанія має свою фірму-клона, яка зареєстрована у тому ж приміщенні і директор якої – Махаринський. До 2016 року клон "висів" на кіпрській Dunkley marketing LTD зі структури туристичного бізнесу матері Гетманцева, повідомили журналісти.

Гетманцев прокоментував сюжет у Telegram.

Заявив, що "Юрімекс" не надає послуги у тимчасово окупованому Криму.

"Моя мама дійсно активно займалась бізнесом з початку 90-х. Як справедливо вказано в сюжеті, вона побудувала успішний і досить крупний міжнародний бізнес задовго до початку моєї політичної кар'єри. У неї дійсно були активи в АРК. Але після 2014 року ці активи – просто папка з документами. Доступу до них був втрачений з відомих причин. Після початку окупації ні я, ні моя родина в Криму не були", – заявив нардеп.

Родина нардепа з депутатської групи "Платформа за життя та мир" (колишні "Опозиційна платформа – За життя" ) Суто Мамояна торік придбала 13 авто на понад $1,3 млн. Нардеп проживає у розкішному маєтку, оформленому на батьків, який він раніше не декларував, повідомили Bihus.Info.

З початку повномасштабної російської агресії низка нардепів та їхні родини придбали автомобілів щонайменше на $1,3 млн, також розповіли журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Гетманцев обслуговував бізнес друга Януковича, який не сплачував податки – Bihus.Info». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути