субота, 15 грудня 2018 18:59

Де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють російськими градами - президент

Де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють російськими градами - президент
Україна здобула остаточну незалежність від Росії, каже президент Петро Порошенко. Фото: Михайло Палінчак

День створення Об'єднаної української православної церкви є днем остаточного здобуття незалежності України. Про це заявив президент Петро Порошенко на Софійській площі у Києві після Об'єднавчого собору.

"Цей день увійде, або вже увійшов в історію України як священний день, день створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України. День остаточного здобуття нашої української незалежності від Росії. І Україна тепер вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, "з московської чаші московську отруту", - сказав він.

За словами президента, "помісний собор УПЦ Київського Патріархату, собор і всі ієрархи УАПЦ, група єпископів УПЦ Московського Патріархату заснували об'єднану Церкву".

"Що це за церква? Це – церква без Путіна. Що це за церква? Це церква – без Кирила. Що це за церква? Це – церква без молитви за російську владу та російське військо. Бо російська влада і російське військо вбивають українців. Але це - церква з Богом. Це церква - з Україною.

Пригадав фразу, яку традиційно приписують Отто фон Бісмарку: "Війни виграють не генерали. Війни виграють шкільні вчителі та парафіяльні священики", - продовжив Порошенко.

"Там де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють російськими градами. Спочатку патріарх Кирило колесив Україною з пропагандою "Русского мира" та єдиної купелі, а потім поїхали їхні танки. Очевидно, що питання автокефалії виходить далеко за межі церковної огорожі. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання нашої державності. Це – питання світової політики. Недарма, всі лідери держав, з якими я зустрічався останні пів року питали мене: "Як з вашою церквою?". І ми маємо шалену і важливу підтримку від всього світу", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми об'єдналися - новий глава Української православної церкви

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві єпископи обрали главу Української православної церкви - Епіфанія.

Зараз ви читаєте новину «Де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють російськими градами - президент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути