понеділок, 04 липня 2022 11:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Гарантії безпеки: Кулеба пояснив, чи можуть вони замінити п'яту статтю НАТО

Гарантії безпеки: Кулеба пояснив, чи можуть вони замінити п'яту статтю НАТО
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Фото: скріншот з відео

Гарантії безпеки для України не можуть бути альтернативою її вступу до НАТО. Однак наша країна хоче отримати аналог п'ятої статті договору Альянсу, щоб захистити себе від російської агресії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю, передає LB.ua

За його словами, гарантії безпеки заповнять вакуум між зараз та моментом, коли Україна стане учасником механізму колективної безпеки.

"Ми розуміємо, що в НАТО нас післязавтра не візьмуть. То що нам потрібно робити? Сидіти і говорити: нічого, почекаємо, доки НАТО нас забере? І так виникає тема гарантій. Якщо це не п'ята стаття (напад на одного з членів НАТО є нападом на всіх членів НАТО. – Gazeta.ua), коли за нас всі воюватимуть, то розробімо хоч якісь гарантії безпеки для України", - підкреслив міністр.

Кулеба впевнений, що шляхом гарантій безпеки Україна зможе розв'язати ті проблеми, з якими стикається вже зараз через війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не буде так як в НАТО" – Шольц розповів про гарантії безпеки для України

"Наприклад, якби у нас до війни були чітко прописані гарантії, що у разі повномасштабного наступу Росії протягом місяця чи тижня в Україну будуть поставлені – ​​один, два, три, чотири, п'ять. Це гарантія? Гарантія щодо зброї", – наголосив він.

Нагадав, що запевнення в безпеці, отримані у межах Будапештського меморандуму, не спрацювали. Також Кулеба пояснив, чому гарантії не зафіксували раніше.

"Хто на таке піде? Закриття неба передбачає участь у бойових діях, бо треба збивати літаки. Так, якщо ти це робиш, коли у твоєму повітряному просторі вже літають російські бомбардувальники та винищувачі. А якби не Росія закрила небо над Україною, а якби коаліція держав його закрила, Росія б у це небо просто не влітала. І ми б з вами зараз від ракет через тривогу не тікали. Ми фактично хочемо отримати аналог п'ятої статті. Ні, воювати ні. Є воєнна логіка. Закриття неба – це і є воювати. Це якщо Росія наважиться. Розумієте, що це був би напад Росії на НАТО?", – підсумував він.

Останній раунд очних переговорів між Україною та РФ відбувся в Стамбулі. На ньому українська делегація запропонувала проєкт угоди про міжнародні гарантії безпеки. Після цього переговорний процес "сильно ускладнився".

Україна повернеться до переговорів після звільнення територій, захоплених Росією впродовж останніх трьох місяців, сказав президент Володимир Зеленський.

Будапештський меморандум – міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Росія зруйнувала цю угоду, анексувавши Крим і Донбас 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Гарантії безпеки: Кулеба пояснив, чи можуть вони замінити п'яту статтю НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути