вівторок, 30 травня 2017 17:27

"Франція у стані війни з Росією" – експерт оцінив зустріч Макрона і Путіна

"Франція у стані війни з Росією" – експерт оцінив зустріч Макрона і Путіна
"Поява нового обличчя у нормандському форматі не вплине на розв'язання конфлікту на Донбасі" - дипломат / Фото: Reuters

Президент Франції Еммануель Макрон попри антиросійську риторику не бачить у Росії ворога.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олександр Хара.

На зустрічі в Парижі Макрон і Путін заговорили про новий раунд переговорів у нормадському форматі. Чи очікувати змін через появу Макрона замість Олланда?

- Поява нового обличчя - головна відмінність від попередніх зустрічей. Можливо, Макрон буде жорсткіший у нормандському форматі, ніж Олланд, але навряд чи це сприятиме досягненню миру на Донбасі.

Чому?

Ключові вимоги не змінилися. Немає ні поразки, ні перемоги української армії на фронті. Друге - у Путіна є ресурси продовжувати збройну агресію проти України, розхитувати ситуацію всередині. Третє - підходи Заходу до Росії не змінилися. З одного боку, пропонують президенту РФ діалог, з іншого - впроваджують санкції. Такий підхід може спрацювати тільки, коли всі ресурси Путіна вичерпаються. Тоді він шукатиме компроміс. Зараз немає підстав вважати, що зміна одного з неключових гравців може щось поміняти.

У Путіна є ресурси продовжувати збройну агресію проти України

Франція заговорила про можливе посилення санкцій. Про що свідчила реакція Путіна на це?

Сказав, що санкції на Росію не впливають. Цим намагався робити гарну міну за поганої грі. Насправді душать російську економіку. Та і без того була б у проблемному стані. Особливо це видно в окупованому Криму. Завозять туди смертоносне залізо і феесбешників, віддають менеджерські посади, які раніше обіймали наші зрадники, людям у погонах.

Росія не створює умов для розвитку економіки, її порятунку. Тому приходять люди в уніформі, які виконують вказівки. Це означає, що стає менше добробуту.

Якими будуть відносини між Парижем і Москвою?

Риторика Макрона буде жорсткішою стосовно Путіна, ніж була в Олланда. Але кардинально його позиція не відрізнятиметься. Говорив про спільні культурні зв'язки. Що еліти країн мають спілкуватися, про обміни. Цим демонструє: Росія не ворог, просто зараз якісь непорозуміння.

Чим це небезпечно?

Неконсолідоване суспільство не може виграти війну. Франція у стані війни з Росією, бо Путін вторгнувся у її внутрішню політику. Підтримує деякі партії. Займається підривною діяльністю: розхитує європейську спільноту, її відносини з НАТО. Ці агресивні дії можна трактувати як бойові, але невійськового характеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тривалий час Європа асоціюється з Меркель. За рік чи два її обличчям може стати Макрон"

Макрон це розуміє?

Живе в тій же реальності, що й попередники. Не розуміє, що через цей російський режим не може бути навіть обміну студентами. У цьому немає жодного сенсу. Можемо уявити, хто приїде за обміном. Тому він зараз у програшній позиції.

Президент Франції Еммануель Макрон назвав роль Росії у конфлікті в Донбасі вторгненням. Сказав, що Франція може посилити санкції проти Росії в разі ескалації конфлікту на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Франція у стані війни з Росією" – експерт оцінив зустріч Макрона і Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути