вівторок, 04 травня 2010 16:06

Федеративна Україна буде розтрощена Росією і ЄС - Карасьов

  Російська газета 'Взгляд' поділила Україну на 5 федерацій
Російська газета 'Взгляд' поділила Україну на 5 федерацій

Директор Українського інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що "росіяни кують залізо поки воно гаряче".

Про це він заявив Gazeta.ua, коментуючи слова віце-прем'єр-міністра з питань регіональної політики Віктора Тихонова про федералізацію України.

"Росіяни вважають, що Західна Україна ніколи їм не підкориться. І за Радянського Союзу вона була подразником для Москви - носієм української ментальності та ідеї незалежної держави. Тому простіше її відокремити. Мовляв, варіться у власному соку, сидіть у облрадах, а не у Верховній Раді. Хоча економічно Росія контролюватиме цей регіон, не дасть самостійно управляти трубою й газосховищами. А на федеративному рівні нехай Галичина займається українською мовою, не збуджує Центр та Схід", - розповів політолог.

Карасьов вважає, якщо в прихильників федеративного устрою буде поставлена мета внести зміни до Конституції, то їх внесуть.

"На культурно-лінгвістичному рівні така федерація вже діє. Адміністративних кордонів немає, але влада вважає, що кожен регіон може мати своїх героїв, ставити свої пам'ятники. Це залежить від того, яке рішення прийме місцева влада. Акцентують увагу на тому, щоб діяла європейська хартія регіональних мов. Це передбачає, що у російськомовних регіонах російська буде фактично державною, а в українських - навпаки. Тобто усі ці розмови про федерацію невипадкові", - зазначив експерт.

За словам Карасьова, це несе загрозу існуванню незалежної України у її сучасних кордонах.

"Якщо говорити про наслідки, то Україна як федеративна держава, яка знаходиться під впливом основних світових гравців - ЄС та Росії, буде просто розтрощена. Лівобережна Україна знаходитиметься під політичним, економічним та гуманітрно-культурним впливом Російської Федерації, а Захід - під впливом Європи".

Раніше віце-прем'єр Віктор Тихонов в інтерв'ю "Газеті 2000" сказав, що виступає за федералізацію України.

"Я переконаний прихильник ідеї децентралізації влади та федералізму. І я не самотній: наприкінці XIX - на початку ХХ ст. Михайло Драгоманов та Михайло Грушевський бачили Україну федерацією. У 1991-му під час перших виборів Президента двоє з чотирьох кандидатів - В'ячеслав Чорновіл і Володимир Гриньов - виступали за федеративний устрій. Тодішній Голова ВР Іван Плющ також публічно висловлювався за децентралізацію влади і федералізацію", - розповів він.  

Зараз ви читаєте новину «Федеративна Україна буде розтрощена Росією і ЄС - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

294

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути