середа, 09 січня 2013 21:03

ЄСПЛ зобов'язав українську владу відновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду

ЄСПЛ зобов'язав українську владу відновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду
Українська сторона зобов'язана виплатити Волкову 6 тис. євро як компенсацію моральної шкоди, а також 12 тис. євро на рахунок судових витрат. Фото: tema.in.ua

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав українську владу відновити колишнього суддю Верховного суду України Олександра Волкова на посаді, йдеться у прес-релізі суду, опублікованому в середу.

"Беручи до уваги винятковий характер обставин цієї справи, Україна повинна відновити Волкова на посаді судді верховного суду в найкоротший термін", - наголошується у документі, що грунтується на офіційному рішенні суду.

У ньому також йдеться, що українська сторона зобов'язана виплатити Волкову 6 тис. євро як компенсацію моральної шкоди, а також 12 тис. євро на рахунок судових витрат.

ЄСПЛ у своєму рішенні також виявив певні системні проблеми в системі українського правосуддя і закликав владу країни вжити термінових заходів щодо її реформування, а також до поліпшення "судової дисципліни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддю ВСУ звільняють за принциповість - Онопенко

У своєму рішенні ЄСПЛ визнав за українською владою порушення чотирьох пунктів статті 6 Конвенції з прав людини, яка покликана забезпечувати дотримання принципу справедливого судочинства, а також статті 8, яка закріплює право на повагу до приватного та сімейного життя.

ЄСПЛ відзначає, що цей вердикт - не остаточний і будь-яка зі сторін може оскаржити його у великій палаті суду.

Нагадаємо, у червні 2010 р. Верховна Рада України прийняла рішення про відсторонення Волкова з посади судді Верховного суду за порушення присяги. Це сталося після того, як двоє членів вищої ради юстиції України прийшли до висновку про те, що Волков допускав значні процесуальні порушення при перегляді рішення судді, який доводився братом його дружини.

Зараз ви читаєте новину «ЄСПЛ зобов'язав українську владу відновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути