четвер, 21 січня 2021 15:44

ЄСПЛ виніс рішення щодо порушень прав людини під час Майдану

ЄСПЛ виніс рішення щодо порушень прав людини під час Майдану
Позивачі заявили про порушення їхніх прав, передбачених Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Фото: "Уніан"

ЄСПЛ виніс рішення за 5 позовами щодо порушень Європейської конвенції з прав людини з боку української влади під час революційних подій на Майдані. Україна як держава мала виплатити деяким позивачам компенсації за матеріальну та нематеріальну шкоду й збитки, а також витрати, визначені в судових рішеннях.

Суд також вирішив, що вимоги позивачів мають підґрунтя, йдеться в оприлюднених 21 січня рішеннях ЄСПЛ щодо позовів, із якими звернулися 37 українських громадян та 1 громадянин Вірменії.

"Справи стосуються подій щодо протестів на Майдані в Києві та інших містах України. Ідеться про розгін протестувальників, їхні затримання, викрадення активістів та погане поводження з ними, а також пов'язані з цим процесуальні дії. Суд дійшов висновку, що влада умисно застосовувала жорстоке поводження, що держава була відповідальна за вбивство 1 протестувальника. Суд зазначив, що багато постанов про взяття під варту були свавільні. Суд вважає, що влада свідомо з самого початку намагалася завадити проведенню мирних акцій протесту, застосовуючи надмірне насильство та незаконні затримання, щоб досягнути цього", - заявили у ЄСПЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба за свободу та гідність триває досі - омбудсмен

Суд розглянув справи "Шморгунов та інші проти України", "Луценко і Вербицький проти України", "Кадура і Смалій проти України", "Дубовцев та інші проти України" і "Воронцов та інші проти України". Ці 5 справ стосуються подій, які відбувалися в період з листопада 2013 року по лютий 2014-го. Йдеться про розгін учасників акцій протесту, їхні затримання, викрадення активістів і жорстоке поводження з ними, а також пов'язані з цим процесуальні процедури.

Позивачі заявили про порушення їхніх прав, передбачених Європейською конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод. Усі позивачі постраждали від жорстоких дій правоохоронців, скаржилися на порушення їхнього права на протест, на необґрунтовані затримання, а в одній справі йшлося про смерть.

Суд наголосив, що вищевказані зловживання були стратегією з боку влади, а розслідування подій на Майдані у багатьох випадках були неефективні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ прийняв позов проти Росії про окупацію Криму

1 грудня 2013 року на майдані Незалежності в Києві вийшли до 1 млн людей. Почалася Революції гідності.

Уночі 30 листопада спецпідрозділ "Беркут" влаштував на майдані силовий розгін протестувальників. Це обурило українців.

Майдан 19 січня 2014 року переріс у силове протистояння із владою. Після двохсоттисячного мітингу на майдані Незалежності активісти "Правого сектора" штурмували кордон охорони урядового кварталу. Ті події називали "Криваве водохреще" або "Вогнехреща".

З ночі на 20 січня сутички зі спецпризначенцями стали перманентні й жорстокі. У відповідь на обстріл феєрверками і закиданнями бруківкою та "коктейлями Молотова", поліція стала регулярно обстрілювати протестувальників гумовими кулями, світло-шумовими гранатами, снарядами зі сльозогінним газом та поливати барикади з водометів.

Зараз ви читаєте новину «ЄСПЛ виніс рішення щодо порушень прав людини під час Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути