четвер, 14 січня 2021 12:59

ЄСПЛ прийняв позов проти Росії про окупацію Криму

ЄСПЛ прийняв позов проти Росії про окупацію Криму
Малюська зазначив, що рішення судів - не політичні заяви, а тому матимуть юридичні наслідки для країни-агресора. Фото: Reuters

Європейський суд з прав людини прийняв позов України проти Росії через спробу анексії Криму та перейшов до розгляду скарги по суті.

У ЄСПЛ підтвердили, що Росія мала контроль над Кримом з лютого 2014-го, а не з часу так званого референдуму, повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

"Рішення ЄСПЛ - потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні. Крим - це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не "референдуму" та "мирного волевиявлення", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не виконала жодного рішення міжнародного суду щодо Донбасу чи Криму - Парфьонов

Україна просить суд визнати порушення Росією наступних статей Європейської конвенції з прав людини: про право на життя, про заборону катування, право на свободу та особисту недоторканість, право на справедливий суд, право на повагу до приватного та сімейного життя, про свободу думки, совісті та релігії.

Малюська зазначив, що рішення судів - не політичні заяви, а тому матимуть юридичні наслідки для країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доведеться відповісти: ЄСПЛ прийняв позов від родичів загиблих пасажирів МН17

Позов Україна подала 13 березня 2014 року. Київ просить суд розглянути численні приклади порушення прав людини в окупованому Криму. Україна спирається на те, що як мінімум з 27 лютого 2014-го РФ контролює окуповану територію Автономної Республіки Крим, а отже, вона і відповідає за дотримання прав людини на півострові.

Зараз ви читаєте новину «ЄСПЛ прийняв позов проти Росії про окупацію Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути