понеділок, 05 жовтня 2020 17:58

ЄС пригрозив скасувати безвіз окремим українським олігархам і політикам

ЄС пригрозив скасувати безвіз окремим українським олігархам і політикам
Скасувати безвіз можуть олігархам та політикам, відповідальним за згортання реформ. Фото: УНН

Євродепутати можуть скасувати безвіз українським політикам і олігархам, причетним до протидії впровадженню реформ.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на текст листа віцеголови делегації Європарламенту в Комітеті асоціації "Україна - ЄС" Віоли фон Крамон, доповідача в Європарламенті з питань України Міхаеля Галера та євродепутата Раси Юкнявічене до голови фракції "Слуги народу" Давиду Арахамії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безвіз під загрозою: ЄС уважно спостерігає за ситуацією з НАБУ і САП

Небезпека втрати Україною безвізу та фінансової підтримки - це не чутки, зазначили в Європарламенті.

"Сам президент передбачив "Україну своєї мрії", де "вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники - реальні тюремні строки". Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахамія", - йдеться в листі.

У Європарламенті нагадують про падіння України в рейтингу сприйняття корупції, згортання реформ, проблеми у призначенні керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зупинку обвинувачення у справах корумпованих суддів. Все це загрожує Україні втратою макрофінансової допомоги ЄС у розмірі €1,2 млрд.

"Ми не можемо не бачити, що деякі члени "Слуги народу" поширюють кремлівську дезінформацію, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ та САП. Ті самі члени не цураються дружити з олігархами та "недоторканими" або публічно виступати за розрив зв'язків з ЄС".

Євродепутати також зробили застереження у зв'язку з безвізом.

"Щодо безвізового режиму, це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС. Але все ж ми залишаємо за собою право накладати конкретну відмову в таких свободах окремим олігархам, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності".

При цьому ув Європарламенті висловили розуміння, що, крім "десятків поганих яблук" у "Слузі народу", ця партія є майданчиком для енергійних, розумних та чесних законотворців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе й боротися за її європейське майбутнє.

Заяви щодо можливого перегляду безвізу між Україною та ЄС з'явилися після того, як Рада затвердила склад конкурсної комісії з обрання нового голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, незважаючи на рекомендації ЄС.

Депутат Європарламенту від Німеччини Віола фон Крамон заявила, що безвізовий режим з ЄС - під загрозою через ситуацію навколо призначення голови САП.

У Міністерстві закордонних справ не бачать підстав для перегляду Європейським Союзом безвізового режиму з Україною.

Зараз ви читаєте новину «ЄС пригрозив скасувати безвіз окремим українським олігархам і політикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути