середа, 23 вересня 2020 08:30

Безвіз під загрозою: ЄС уважно спостерігає за ситуацією з НАБУ і САП

Безвіз під загрозою: ЄС уважно спостерігає за ситуацією з НАБУ і САП
В ЄС розповіли про перспективи безвізу для України. Фото: reuters.com

Безвізовий режим України з ЄС і міжнародна підтримка залежать у тому числі від того, наскільки прозоро працюватиме конкурсна комісія з відбору глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та ситуації з Національним антикорупційним бюро.

Днями Рада затвердила членів конкурсної комісії по відбору глави САП за своєю квотою всупереч застереженням Заходу щодо критеріїв їх відбору. Але поки нічого непоправного не сталося, сказав посол ЄС Матті Маасікас, передає РБК-Україна.

"Ми будемо спостерігати, як ця комісія збереться, встановить процедурні правила, чи буде її діяльність прозорою і чи будуть кандидати відібрані відповідно до їх заслугами. Це ключове питання", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС прокоментували перегляд безвізу

Дипломат заявив, що Брюссель стурбований і рішенням Конституційного суду про неконституційність указу про призначення директора НАБУ. Заходу потрібна "правова ясність, яка повинна бути відновлена дуже швидко, як можна швидше".

"Це те, за чим ЄС і партнери спостерігають дуже-дуже уважно. Процес візової лібералізації оцінюється щороку, і ми за цим будемо стежити дуже уважно", - застеріг посол.

Заяви щодо можливого перегляду безвізу між Україною та ЄС з'явилися після того, як Рада затвердила склад конкурсної комісії з обрання нового голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, незважаючи на рекомендації ЄС. Депутат Європарламенту від Німеччини Віола фон Крамон заявила, що безвізовий режим з ЄС - під загрозою через ситуацію навколо призначення голови САП.

Зараз ви читаєте новину «Безвіз під загрозою: ЄС уважно спостерігає за ситуацією з НАБУ і САП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути