четвер, 30 вересня 2010 14:49

Експерти вважають, що Макаренка і Діденка "призначили винними"

Народний депутат від БЮТ Сергій Власенко вважає, що екс-голову Державної митної служби Анатолія Макаренка і колишнього першого заступника голови НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка "призначили винними для того, щоб відволікти увагу суспільства від домовленостей "РосУкрЕнерго" та НАК "Нафтогаз України" у Стокгольмському арбітражі".

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

С.Власенко зауважив, що ця ситуація є абсолютно очевидною. "Ситуація з розгляду справи у Торговій палаті Стокгольмського арбітражу була використана задля досягнення особистих вигод", - сказав він.

За словами С.Власенка, це не можна назвати судом у повному сенсі слова, оскільки фактично Стокгольмський арбітраж по суті лише підтвердив своїм рішенням мирову угоду між "Нафтогазом" та "РосУкрЕнерго", причому "Нафтогаз" визнав те, що незаконно відібрав газ у "РосУкрЕнерго".

"І в Україні продовжується фарс з цього питання: звертається у засекреченому режимі "РосУкрЕнерго" до Шевченківського районного суду, туди нікого не допускають, а "Нафтогаз" мовчить, як в рот води набрав", - сказав С.Власенко.

Він вважає, що усі ці події спрямовані лише на одне – відвернути увагу суспільства від того, що "Нафтогаз" фактично погодився віддати 11 млрд. кубометрів природного газу "РосУкрЕнерго". "Усе це робиться для того, щоб суспільству було незрозуміло, що відбувається", - сказав С.Власенко.

Він вкотре повторив, що А.Макаренка, І.Діденка та інших "просто призначили винними".

Депутат нагадав, що рік тому СБУ вже відкривала проти І.Діденка аналогічну кримінальну справу, і йому інкримінували привласнення, а зараз змінили формулювання на "розкрадання", проте суть справи залишилась незмінною. При цьому він звернув увагу на те, що тоді суд визнав неправомірним відкриття такої кримінальної справи, не знайшов складу злочину у діях І.Діденка і справа була закрита.

С.Власенко зауважив, що І.Діденко звертав увагу СБУ на те, що ця справа вже була предметом розгляду суду. "Він сказав: Шановні, ця справа вже розглядалась у суді. На що мудрі слідчі зазначили, що "ми тоді розглядали по привласненню, а зараз тобі інкримінують розтрату, тому, шановний друже, йди, будь ласка до буцегарні", - зауважив він.

Як повідомляв УНІАН, 2 березня 2009 року СБУ порушила кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном, а саме – більш як 6 млрд. кубометрів газу на суму 7 млрд. 500 млн. грн. шляхом зловживання службовими особами НАК "Нафтогаз України" службовим становищем. У рамках справи було затримано заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Державної митної служби Тараса Шепітька. Його звільнили з-під варти 6 березня.

Тоді І.Діденко оскаржив постанову про порушення кримінальної справи у Шевченківському райсуді Києва, який своєю ухвалою припинив слідчі дії і призначив судове засідання за скаргою.

Пізніше Шевченківський райсуд Києва визнав незаконними окремі дії СБУ і відмінив постанову СБУ про порушення кримінальної справи щодо розмитнення 11 млрд. кубометрів газу.

У справі "РосУкрЕнерго" під вартою з літа 2010 року перебувають І.Діденко та А.Макаренко.

А.Макаренко був затриманий 23 червня у рамках розслідування кримінальної справи про завдання шкоди Україні за результатами розгляду позову "РосУкрЕнерго" до "Нафтогазу" у Стокгольмському арбітражі. Саме А.Макаренко в 2009 році очолював Державну митну службу, яка провела розмитнення газу "РосУкрЕнерго". Стосовно А.Макаренка було порушено кримінальну справу за статтею "службова недбалість".

9 липня СБУ затримала І.Діденка у рамках кримінальної справи стосовно нього за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата чужого майна в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Експерти вважають, що Макаренка і Діденка "призначили винними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути