пʼятниця, 01 листопада 2013 14:12

Експерти розповіли, чому Львівщину очолив Сало

Експерти розповіли, чому Львівщину очолив Сало
Фото: styknews.info

Учорашнє призначення нового губернатора Львівщини Олега Сала викликало обурення усієї області. Кажуть, що це "повернення нечисті напередодні Хелловіна", приписують йому тиски та фальсифікації на виборах 2004 року, міліцейський штурм ОВК у 2012 році. Також говорять, що призначенню посприяла Ганна Герман, яка давно знайома зі Салом. Під час офіціного призначення в облраді журналісти зустріли Сала криками "Ганьба!". Своє бачення скандального призначення розповів Gazeta.ua львівський економіст та політолог Віктор Шевчук.

Для чого це призначення, попередній губернатор прийшов лише весною?

- Головна причина в тому, що центральна влада намагається "перетряхнути", за відомим висловом Олександра Лукашенка, місцеві кадри. А це у випадку Львівської ОДА може мати ще декілька побічних мотивацій. По-перше, стимулювати пошук додаткових надходжень до бюджету, який, відверто кажучи, виглядає провально. Спостерігаючи за розвитком на Львівщині торговельно-готельної інфраструктури та сфери приватного будівництва, особливо у 30-кілометровій прикордонній зоні, комусь, хто більше звик до степової архітектури Сходу України, може видаватися, що з регіону повинні надходити значно більші податкові чи митні платежі.

По-друге, важливо відволікти увагу місцевого політикуму від загальнодержавних проблем: триваюча рецесія, а ВВП знижується вже четвертий квартал поспіль, а мало бути зовсім інакше, валютні резерви переполовинено, девальвація гривні близька як ніколи. По-третє, поява керівника області може підсилити радикалізацію протестних настроів, а це якраз потрібно для якісного медійного продукту, який у попиті на Сході та Півдні України.

Нарешті, можна згадати анекдот "з бородою" про козу. Спочатку треба завести в хату козу, потім ще одну, а згодом позбутися обох співмешканок – і позбутися депресії. Чомусь здається, що призначення Сала може мати і таку довгострокову мету – з прицілом на 2015 рік.

Чому на Львівщині так часто міняються губернатори?

- Постійно відбувається підкилимна боротьба між ними в Києві.

Кого би ви бачили на цій посаді?

- Львів'янина Петра Писарчука. Це було б і логічно - бо людина з переконаннями, яка не бігала від партії до партії, і не найгірше для регіону та Партії Регіонів - все-таки свій партійник-"регіонал" плюс господарник і не скупа людина.

Може львів'ян настільки не люблять, що підсувають силовиків - Цимбалюк, Шемчук, Сало?

- Є патологічна підозрілість до "західників" в східноукраїнському бомонді. Якщо губернатора не пікетують, не "обливають брудом", значить, знайшов спільну мову з "мєстними". А раз так – буде бавитися в демократію, євроінтеграцію, ще чого доброго – в чесні вибори, або й взагалі вийде з партії за місяць-другий до виборів.

То чому саме Сало?

- Ось тут якраз і потрібен Сало. Один з наймолодших генералів за всю історію незалежної України. Креатура СДПУ(о), судячи зі всього, не здатен знайти спільну мову з політичною елітою області. Попередній керівник області Віктор Шемчук виглядав занадто людяним і безконфліктним, щоб надовго затриматися на посаді.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, чому Львівщину очолив Сало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути