середа, 20 червня 2018 18:57

Експерти побачили у Тарути прем'єрські амбіції

Автор: osnovaparty.org
  Народний депутат Сергій Тарута: "Наші амбіції - брати участь і перемагати як в президентських, так і в парламентських виборах"
Народний депутат Сергій Тарута: "Наші амбіції - брати участь і перемагати як в президентських, так і в парламентських виборах"

Експертне співтовариство України активно обговорює кампанію партії "Основа", яка розмістила по всій країні білборди, і ролики якої йдуть на всіх основних телеканалах.

Партія Сергія Тарути і Андрія Ніколаєнка, на думку експертів, націлилася не стільки на президентські вибори, скільки на формування майбутньої парламентської "коаліції переможців", яка делегує Таруту на пост прем'єр-міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія "Основа" пропонує Україні нову економічну модель - Тарута

"Останні пару тижнів партія "Основа" масштабно завісила країну бордами зі своїми програмними завданнями. Вже і на телепросторах чутно, що "країна ЗаПрацює", - заявляє політолог Антон Кучухідзе. І робить висновок: партія розгортає виборчу кампанію. Політолог при цьому особливо наголошує, що "початок у "Основи" - зухвалий і агресивний".

Тарута почав кампанію щодо участі в майбутніх виборах до Верховної Ради, з подальшими претензіями на пост прем'єр-міністра, впевнений політолог Петро Олещук. Він вважає, що політична сила Сергія Тарути і Андрія Ніколаєнка розпочала кампанію зовсім не з метою участі в президентських виборах. "Я особисто вважаю, що це робиться з прикидкою на парламентські вибори. Щоб потім претендувати, наприклад, на посаду прем'єр-міністра в нових розкладах. Тому що будь-якому президенту, хто б ним не був, необхідний буде, з однієї сторони, прем'єр-міністр, на якого можна покластися в східних областях, а з іншої - технократ, який би не ліз в його президентські справи. Тут може бути такий тандем", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інститут губернаторства в його нинішньому вигляді треба скасувати - Тарута

Новому президенту буде вигідно зробити ставку на "центриста технократа, який представляє Схід України і не пов'язаний з Партією регіонів

"Партія "Основа" проводить "прем'єрську" кампанію. Кінцева її мета - проходження в парламент, створення фракції і включення в гонку за пост прем'єра", - робить висновок Петро Олещук. Підкреслюючи, що новому президенту буде вигідно зробити ставку на "центриста технократа, який представляє Схід України і не пов'язаний з Партією регіонів".

Політологи відзначають також, що пост президента привабливий далеко не для всіх політиків. Аргументуючи це в тому числі і тим, що в Україні - парламентсько-президентська форма правління, і безпосереднє керівництво системою виконавчої влади має здійснювати уряд на чолі з прем'єр-міністром. Тому, роблять висновок експерти, змагання за посаду прем'єра буде не менш серйозним, ніж за посаду президента.

"Тільки воно буде менш публічним, тому що призначення глави уряду - не повністю публічний процес, і відбувається він за згодою багатьох політичних гравців", - зазначає Петро Олещук.

"У стратегії партії "Основа" закладені правильні акценти для головного завдання політичної сили - подолання прохідного бар'єру і потрапляння до Верховної Ради восени 2019 року", - вважає експерт Владислав Дзівідзінський. Подальша схема просування лідера партії на прем'єрський пост, в уявленні політологів, очевидна: сформувати в парламенті більшість і запропонувати свого кандидата на пост прем'єра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба перезавантажити політичну систему - Тарута

І сам лідер "Основи" і народний депутат Сергій Тарута відкрито заявляють про свої стратегічні плани: "Наші амбіції - брати участь і перемагати як в президентських, так і в парламентських виборах. "Основа" повинна консолідувати більшість у Верховній Раді наступного скликання. Це може здатися романтикою, але ми - романтики, які завжди ставили амбітну мету і досягали її".

Щоб уникнути конфлікту інтересів, активно розпродає свої активи в Польщі і інші залишки власної бізнес-імперії

Ще одним свідченням серйозності політичних намірів Сергія Тарути, за оцінками експертів, є те, що він, щоб уникнути конфлікту інтересів, активно розпродає свої активи в Польщі й інші залишки власної бізнес-імперії. Як це свого часу зробили екс-прем'єр Грузії Бідзіна Іванішвілі і президент США Дональд Трамп. І на що, на превеликий жаль, так і не наважилися відомі перші особи країни. "Можна припустити, що сам він себе бачить своєрідним українським Бідзіною Іванішвілі", - каже політолог Петро Олещук, порівнюючи Сергія Таруту з прем'єром Грузії.

Зараз ви читаєте новину «Експерти побачили у Тарути прем'єрські амбіції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути