неділя, 21 травня 2017 02:24

Експерт розказав, як вирішити проблеми судової системи

Експерт розказав, як вирішити проблеми судової системи
Олександр Кочетков: "Проблеми судової системи вирішить лише комплексна судова реформа". Фото: hvylya.net

Проблеми судової системи вирішить лише комплексна судова реформа. Політики не виділять на неї грошей, поки не побачать в цьому вигоду.

Про це говорить Gazeta.ua політолог Олександр Кочетков.

"Судову систему потрібно реформувати. Але на це все потрібно кошти. Влада виділяє їх лише на те, де можна дістати політичну чи грошову вигоду. Це загрожує тим, що далі ця проблема все більше вилазитиме назовні. Зокрема, європейські партнери звертатимуть на це увагу. І краще вирішити це зараз, ніж потім. Якщо взятися зараз, то за 3-5 років систему СІЗО можна змінити".

"Закон Савченко" не вирішував нагальних проблем судової системи.
"Цей закон був політичною потребою. Була в нас військова Надія Савченко, яку ув'язнили в Росії. І потрібно було розробити якусь законодавчу базу, яка послабила б наші норми кримінального права і під тиском міжнародної спільноти звільнити Савченко. Закон зробили під конкретну особу. Не врахували, що інші особи знаходяться за ґратами зовсім через інші причини. Пізно зрозуміли, що треба було конкретніше і тонше виписати норми закону. Але його робили похапцем і під потреби сьогодення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закон Савченко" не змінив пенітенціарну систему − експерт

Закон не допоміг покращити умови для в'язнів СІЗО.
"Жахливі умови перебування в СІЗО були ще із СРСР. Люди там перебувають ще до свого засудження довгий час. Але замість "закону Савченко", треба було робити нормальні умови в СІЗО. Про це постійно говорять, але система нічого не робить. У СБУ є СІЗО, де по дві особи в камері і всі умови. Таке має бути скрізь. Зараз по країні в ізоляторах умови не покращилися. Але стало більше можливості скаржитися".

"Закону Савченко" не може бути в цивілізованій країні:
"Було негативом, що можна було відпускати людей, які не відбули своє покарання за достатньо тяжкі злочини. Більшість були дійсно кримінальні злочинці. На волі вони мали можливість знову скоїти злочин.
Закон зменшив кількість людей в СІЗО. Але наша система надалі все одно схильна до того, щоб ув'язнити особу. Замість того, щоб обирати запобіжні заходи. Треба міняти судову практику, прокурорську систему, щоб була правоохоронна, а не каральна".

18 травня Верховна Рада підтримала скасування так званого "закону Савченко". Він діяв із 24 грудня 2015 року. Жахливий стан слідчих ізоляторів та умови тримання у них осіб, стосовно яких відбувається слідство та суд, стали основним мотивом ухвалення цього закону. За час дії закону 10,2 тис. в'язнів достроково звільнили. З них 1,5 тис. повернулися назад під арешт і суд. Прогнозували, що за цим законом на волю мали вийти ще 34 тис. ув'язнених.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розказав, як вирішити проблеми судової системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути