субота, 20 травня 2017 16:30

"Закон Савченко" не змінив пенітенціарну систему − експерт

"Закон Савченко" не змінив пенітенціарну систему − експерт
Карл Волох: "Потрібно дбати про реформу пенітенціарної системи". Фото: ukrinform.com

"Закон Савченко" не змінив пенітенціарну систему. Зараз потрібно серйозно братися за її реформування.

Про це говорить Gazeta.ua блогер Карл Волох.

"Потрібно дбати про реформу пенітенціарної системи. Зараз цим вже займається Міністерство юстиції. Поки що це тільки початок реформи. Розробляють напрямки і кластери. Допомагає Канадське посольство. Тому реформа почалася і через деякий час будемо бачити результати. Але поки немає нічого кінцевого. Виникає багато питань − де взяти гроші, як реформувати, на яку країну орієнтуватися?"

Метою скасування "закону Савченко" було зупинити ріст злочинності.
"Були десятки вбитих і зґвалтованих людей злочинцями, які вийшли по "закону Савченко". Скорочувати термін − це справа дурна, як і подовжувати. Потрібно поміняти суть, умови життя у СІЗО і зонах. Є певна несправедливість, бо якщо людина на волі живе у жахливих умовах, то створювати у тюрмі набагато ліпші певним чином несправедливо. Зараз говорять про те, як за обмеженого бюджетування створити зекам більш-менш пристойні умови життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 32 тисячі українців вимагають скасувати заставу для корупціонерів

Цей закон був свідчення лібералізації правоохоронної системи:
"Все, що роблять для людей, це плюс. Є люди, яких відпустили швидше, і вони не будуть більше чинити злочини. Справді умови у СІЗО для деяких людей були складні із фізичної і психологічної точки зору. Але деякі серйозні злочинці, які виправдання не мають, опинилися відпущеними на волю. Це спричинило великий стрибок злочинності, який мали десь півроку тому. Довгий час злочинність зростала і одним із чинників цього міг бути "закон Савченко".

"Закон Савченко" прийняли швидко і непродумано.
"Поліція била в дзвони за скасування закону давно. Багато людей, яких відпустили, вже встигли скоїти нові злочини. Було розуміння, що цей закон був прийнятий надто швидко і непродумано. Був таким популістським закончиком. Зараз нарешті дотиснули і скасували".

18 травня Верховна Рада підтримала скасування так званого "закону Савченко". Він діяв із 24 грудня 2015 року. Жахливий стан слідчих ізоляторів та умови тримання у них осіб, стосовно яких відбувається слідство та суд, стали основним мотивом ухвалення цього закону. За час дії закону 10,2 тис. в'язнів достроково звільнили. З них 1,5 тис. повернулися назад під арешт і суд. Прогнозували, що за цим законом на волю мали вийти ще 34 тис. ув'язнених.

Зараз ви читаєте новину «"Закон Савченко" не змінив пенітенціарну систему − експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути