пʼятниця, 10 липня 2020 07:51

Експерт розкритикував закон про ринок землі: Це кабала і позорище

Експерт розкритикував закон про ринок землі: Це кабала і позорище
Травецький виступив за створення державного банку землі. Фото: Gazeta.ua

Україна дозріла до відкриття ринку землі. Але ухвалений закон не буде ефективним. Умови потрібно було прописати інші.

Таке переконання в інтерв'ю Gazeta.ua висловив експерт з ефективного управління тваринництвом Михайло Травецький.

"Я зараховую себе до прихильників відкриття ринку землі. Ми і так втратили багато. Дозволити купівлю-продаж треба було, коли розпаювали землю. Зараз ми нібито дозріли до такого рішення. Але у нинішньому вигляді закон - це кабала. Оцінили землю дешево – 1,5 тисячі доларів за гектар. Можна брати під низькі відсотки кредити. Держава компенсуватиме відсотки і допомагатиме фермерам їх виплачувати.

Але є друга сторона. Кошти беремо у приватних банків. Виходить, танцюємо під їхню музику. А компенсація від держави для фермерів означає, що їм допомагатимемо всі ми. Гроші ж ітимуть з бюджету. Виходить, Україна платитиме зарубіжним фінустановам. Це позорище. Багато європейських держав, Польща, країни Прибалтики на такий механізм не пішли.

Я прихильник іншої системи. Якщо ти фермер і хочеш вести господарство – купуй землю в держави. Передумав далі займатися – продай назад", - пояснив Травецький.

Ідеться про державний земельний банк, зазначив він.

"Купуєш там землю. Даєш гарантії і виконуєш умови. П'ять-десять років за тобою дивляться, як працюєш. Держава - основний регулятор. Має тримати все під котролем – народ, землю, енергоресурси", - сказав Травецький.

Повний текст інтерв'ю з Михайлом Травецьким читайте на Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

Президент підписав закон про ринок землі в Україні 28 квітня. Документ передбачає поетапну земельну реформу. З 1 липня 2021-го купувати сільськогосподарські землі зможуть фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 га. З 1 січня 2024-го об'єми зростуть до 10 тис. га, а купувати землі зможуть також юридичні особи. Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розкритикував закон про ринок землі: Це кабала і позорище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути