вівторок, 26 червня 2012 12:49

Екс-"бютівець" придумав як обійти "мовний" закон: Росія цю Хартію навіть не ратифікувала

Екс-"бютівець" придумав як обійти "мовний" закон: Росія цю Хартію навіть не ратифікувала
Павло Мовчан хоче, щоб Хартію виконували щодо усіх мов, окрім російської. Фото: newsmarket.com.ua

Екс-"бютівець" Павло Мовчан придумав, як обійти "мовний" закон "регіоналів".

Так, нардеп зареєстрував законопроект, яким пропонує застосовувати "Європейську хартію регіональних мов або міноритарних мов" до мов нацменшин, але тільки не до російської мови.

Автор проекту закону пояснює, що для нього головне — привернути увагу до проблеми, адже Росія навіть не ратифікувала цю Хартію, в той час, як зажадала цього від України.

"У мовному законі немає можливості провести правові рішення, там рішення тільки політичні. Всі вони продиктовані з іншого центру, а тому все це буде прийнято автоматично. Моє завдання привернути увагу до тих тем, які в нас фактично виносилися за дужки. Російській мові ніщо не загрожує, вона домінує, розвивається і функціонує у всіх своїх можливих вимірах", - вважає нардеп.

За його словами, захищати потрібно перш за все мови, яким дійсно загрожує повне зникнення — до того ж як в Росії, так і в Україні.

"У зв'язку з тим, що ідеологія Хартії, - це захист міноритарних мов, мов меншин, яким дійсно щось загрожує, то я відповідно до цієї ідеології робив законопроект, який дійсно відповідає Хартії. Так стоїть питання у всіх європейських державах, які її ратифіковували, зрозуміли які загрози є: починаючи від Німеччини і закінчуючи Францією. Я роблю цей наголос, бо Росія не ратифікувала. В нашій ситуації треба було паралельно робити: ратифікує Росія — ратифікує Україна. Кучма тоді повівся на зовсім інші політичні проекти. Він дав команду, бо пообіцяв Путіну, що ратифікує. Ну а враховуючи, що це все було підведене під касетний скандал, то не важко зрозуміти мотиви поведінки екс-президента", - зауважив Мовчан.

За словами політика, тоді Росія домагалися лише одного — певного статусу російської мови. Та навіть тепер без будь-яких законів російська мова в Україні превалює.

"Всюди поробили Штепсельно-Тарапуньківські канали. Включно з так званим опозиційним 5 каналом. Нас весь час призвичаюють до такого варіанту: українська, але поряд і російська, або навпаки. Щоб потім тихенько залишився тільки російський варіант", - підсумував нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Екс-"бютівець" придумав як обійти "мовний" закон: Росія цю Хартію навіть не ратифікувала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути