середа, 06 червня 2012 15:50

Екс-посол США в Україні: Конгрес повернеться до питання санкцій щодо українських чиновників

Екс-посол США в Україні: Конгрес повернеться до питання санкцій щодо українських чиновників
Пайфер: Захід дуже старався допомогти Україні. Фото: Openukraine.org

Сполучені Штати Америки можуть застосувати санкції по відношенню до представників української влади в разі проведення нелегітимних виборів. Про це сказав посол США в Україні в 1998-2000 роках Стівен Пайфер під час Дипломатичного клубу, організованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну".

На запитання, чи можуть США застосувати санкції щодо України, якщо вибори восени будуть нечесними, він сказав: "Якщо Україна і надалі буде дотримуватися взятого сьогодні курсу, а також якщо відбудуться нелегітимні вибори і нічого не зміниться в ситуації з політичними переслідуваннями, то на жаль, для України це можливо".

"У 1990-х Україна мала величезну підтримку американського Конгресу. Тепер усе змінилося. Близько чотирьох місяців тому я мав доповідати в Конгресі про ситуацію в Україні. Відчувається незадоволення, тривога і розчарування. Захід дуже старався допомогти Україні стати сучасною демократичною країною, але все пішло не тим шляхом", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС та США не вважають українську владу ворожою, тому санкцій не буде - політолог

Пайфер нагадав, що є чимало прикладів, коли Конгрес США обмежував деякі країни, наприклад, згадав Акт про демократію в Білорусі (Акт про демократію і права людини щодо Білорусі про посилення санкцій, - ред.): "І Сполучені Штати, і Європейський Союз продовжують здійснювати санкції проти окремих осіб в Білорусії, так само як фінансові санкції.

Є також "закон Магнітського" щодо санкцій проти російських високопосадовців, від чого російська влада не в захваті. Держдепартамент США уже вводить як адміністративні заходи візові санкції щодо росіян, які були задіяні в "справі Магнітського".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонка про "чорний список" опозиції: "А за що?"

"Є відчуття, що Україна наближається до Росії та Білорусі, а не, наприклад, до Польщі з її демократичними структурами. Я думаю, що від цього не далекий шлях до того, щоб Конгрес почав думати про те, які механізми він може застосувати, щоб вплинути на Україну. Питання санкцій зараз не є на порядку денному. Однак, якщо розмовляти зі співробітниками Конгресу, то тепер вони думають про це, хоча ще 6 місяців чи 12 місяців тому про таке питання навіть не задумувалися", - додав дипломат.

Арсеній Яценюк спитав Стівена Пайфера, адміністрація якого президента - республіканця чи демократа, - буде більш рішучою у впровадженні санкцій? На що Стівен Пайфер сказав: "Україна не є проблемним питанням між республіканцями та демократами. В них є розбіжності у питаннях внутрішньої політики , інших політичних питань, також щодо позиції по відношенню до Росії, але для України немає різниці, хто буде при владі – республіканці чи демократи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднено "чорний список" українських чиновників, до яких можуть застосувати санкції

Дипломат наголосив, що весь світ слідкуватиме за перебігом подій в Україні восени.

"Тільки США виділили понад 3 млн доларів на забезпечення великої кількості спостерігачів на період українських виборів", - наголосив він.

Стівен Пайфер зазначив, що не вірить в те, що президент України не володіє ситуацією: "Пан Янукович отримує чіткі повідомлення про необхідність прозорих виборів, про необхідність вирішити питання з політичними в'язнями під час робочих зустрічей із європейськими лідерами", – зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Екс-посол США в Україні: Конгрес повернеться до питання санкцій щодо українських чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути