вівторок, 09 жовтня 2012 20:00

Економічна криза стане причиною глобальних змін в уряді — Фесенко

Економічна криза стане причиною глобальних змін в уряді — Фесенко
Фото: liga.net

Після виборів в українському уряді можуть з'явитися вакантні посади. Двоє міністрів точно будуть звільнені, а новим прем'єром може стати теперішній голова Нацбанку Сергій Арбузов.

Про такі можливі перестановки в Кабінеті Міністрів в інтерв'ю Gazeta.ua розповів керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Сергій Тігіпко заявив, що якщо будуть знижені соціальні стандарти, Янукович відправить уряд у повному складі у відставку. Як Ви оцінюєте таку заяву?

- Така заява Тігіпка говорить про внутрішні проблеми і протиріччя в уряді. Вони є в багатьох питаннях соціальної та економічної політики. Це відчувалося по окремих темах і проблемах. Заява відображає те, що ступінь внутрішніх протиріч зростає і що у багатьох міністрів і навіть віце-прем'єрів немає впевненості у майбутньому цього уряду. Проте, я думаю, що суттєві кадрові зміни, зокрема і на посаді прем'єр-міністра відбудуться не відразу, а через певний час після виборів.

Хто з міністрів повернеться на свої посади, а хто ні?

- Два міністри точно підуть з уряду — це ті, хто балотується по мажоритарних округах, Балога і Порошенко. Думаю, по інших міністрах таких планів нема. Тому майже всі з них залишаться в уряді. Але якщо той же Тігіпко вирішить перейти в Раду, то це буде серйозним індикатором того, що він очікує суттєвих змін в уряді. Взагалі, боротьба за уряд і навколо уряду після виборів може суттєво загостритися.

Кадрові рішення по головних посадах — прем'єр, віце-прем'єри, буде вирішуватись не одразу після виборів, а через деякий час. Можливо, це буде у вигляді планового ремонту влади, чи її реконфігурації. Тобто, будуть змінювати не тільки урядовців, але й керівників інших державних інституцій.

Що може стати причиною більш глобальних змін в уряді?

- Більш глобальні зміни можуть бути в наслідок економічних загострень — нової хвилі економічної кризи.

Президент відчуває необхідність такої перебудови?

- Я цього не виключаю. Тут ще є амбіції представників сім'ї — подейкують про амбіції Арбузова (Сергій Арбузов — голова Нацбанку — gazeta.ua). Саме це може стати рушійною силою достатньо серйозних змін у владі. Але для Януковича це фактично означає будувати нову систему стримування противаг. Бо треба не просто замінити одну людину на іншу. Треба, щоб був баланс інтересів впливових бізнес-політичних груп, і щоб були задоволені амбіції сім'ї.

Петро Порошенко має перспективу прем'єрства?

- Ні, я не думаю, що така перспектива зараз для нього є. Теоретично, якщо треба буде знайти більш-менш нейтральну авторитетну і професійну фігуру на посаду прем'єра, то я такий варіант не виключаю. Але це може бути лише як антикризовий прем'єр. Але спочатку — ні. Тобто, залишається Азаров, якщо буде потрібно зняти політичну і соціальну напругу, дійсно можуть назначити Арбузова. Але, оскільки в нього немає досвіду роботи в уряді, то до нього приставлять досвідченого першого віце-прем'єра. І тут найбільш вірогідна кандидатура Клюєва.

Це означатиме, що потрібно призначити людину на посаду секретаря РНБО. Хто знає, може Хорошковського, який працював у СБУ, перекинуть на РНБО. Це імовірний варіант, не стовідсотковий. Проте, якщо президент вирішить, що Арбузов ще не готовий стати прем'єром, то на цей пост може бути і кандидатура Хорошковського. Хоча, проти цього можуть бути із іншої бізнес-політичної групи.

Треба розуміти, що Порошенко все таки не свій. На скільки я розумію, у нього не прості стосунки із Донецькими. Тому я не думаю, що зараз Партія регіонів і її донецьке ядро просто так віддасть посаду прем'єр-міністра. Одна річ Арбузов, людина президента, донецький, інша річ — віддавати цю посаду комусь іншому.

 

Зараз ви читаєте новину «Економічна криза стане причиною глобальних змін в уряді — Фесенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути