субота, 23 листопада 2013 01:49

Спецтема: Євромайдан - нова революція України?

Другий вечір "Євромайдану": колотнеча за намети та пісні з танцями під дощем
10

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Другий вечір на Майдані Незалежності у Києві перебувають прихильники євроінтеграції. Попри дощ та холод, люди обіцяють залишатись тут до перемоги.

На відміну від учорашньої доби, сьогодні ввечері число учасників протесту сягнуло майже 5 тисяч чоловік. Учасники оголосили про безстрокову акцію протесту і не мають наміру залишати головну площу країни.

Люди розташувались навколо мікроавтобуса, який грає роль сцени. Під парасольками слухають виступи політиків, активістів та співвітчизників. Кілька десятків молодих людей вилізли на фонтан та там співають українські пісні. Кампанія з десятьох молодих хлопців кричить: ''Хто не скаче — той москаль''. Половина натовпу починає стрибати.

''Давайте люди активніше, бо замерзнете. Скачіть і зігрієтесь, і ніякий дощ вам не буде страшний", – каже киянин В'ячеслав.

На колону стели Незалежності чіпляють скотчем прапор ЄС. Поруч, на декоративній кулі лежить кілька апельсинок з встромленими у них шприцами. З іншої сторони, дерев'яні будки, які поспіхом сьогодні встановили для різдвяної ярмарки за допомогою "беркутівців", також завішали прапорами ЄС. На одному з них приклеїли плакат "Українці хочуть в ЄС".

Ярмаркові будки мітингувальникам знадобились. У них ховаються від дощу ті ,хто без парасольок.

Ввечері трапились дві сутички між міліціонерами та мітингувальниками. Перша — близько 22.00, коли активісти з Коаліції учасників помаранчевої революції (КУПР) встановили три туристичних намети біля стели на Майдані. За кілька хвилин до них підійшов державний виконавець і зажадав прибрати намети. Через 15 хвилин намети потовкли та забрали "беркутівці". Обурений народ проводжав міліціонерів криками: "Ганьба!".

"У нас вкрали намети невідомо хто у міліцейській формі. Вони не представлялись, прибігли, розштовхали всіх і забрали намети зі собою. Ніхто не може заборонити українцям висловлювати свою волю. Ми написали заяву до справжніх міліціонерів, які приїхали на виклик", - каже лідер КУПРу Сергій Мельниченко.

Вдруге штовханина виникла, коли учасники протесту натягнули між ліхтарями шматок клейонки, аби сховатись від дощу. Навіс провисів 10 хвилин, після чого міліціонери забрали його силою.

Учасники налаштовані залишатись на ніч. Станом на 23.00 на Майдані Незалежності залишалось близько 3 тисяч прихильників євроінтеграції.

Ввечері кілька сотень активістів пішли допомагати монтувати сцену на Європейській площі. Там 24 листопада має пройти акція протесту опозиції. Лідери опозиції закликають туди прийти щонайменше 100 тисяч українців.

Зараз ви читаєте новину «Другий вечір "Євромайдану": колотнеча за намети та пісні з танцями під дощем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути