Ексклюзиви
пʼятниця, 30 серпня 2024 08:34

Дроти і дрони. Зустріч Джейка Саллівана із Сі Цзіньпіном та український інтерес

Дроти і дрони. Зустріч Джейка Саллівана із Сі Цзіньпіном та український інтерес
Фото: eastnews.ua

Пекін не прийняв мирних пропозицій Вашингтона, але залишив шпарину для контактів. Чому це важливо для нас, розбиралася Gazeta.ua.

Шовкові обійми

Початок візиту у Китай радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана був багатообіцяючим. Нагадаємо, першим етапом стала його зустріч з міністром закордонних справ КНР Ван І. Той високо оцінив перемовини, однак висунув кілька умов для поглиблення контактів.
За китайською традицією, якщо досягнуто конструктиву на зустрічі з Ван І або іншими високими посадовцями, наступний етап - переговори вже із Сі Цзіньпіном. Той факт, що він зустрівся із Джейком Салліваном, явно свідчить про попередній прогрес.
Тому Сі прийняв гостя люб'язно: "У цьому мінливому і неспокійному світі країнам потрібні солідарність і координація, а не виключення чи регрес".

Крижана купель

Координувати було що - співрозмовники були разом майже 14 годин. За словами джерел агенції Reuters, Салліван передав намір Джо Байдена налагодити відносини й уникнути конфлікту, заради чого - поспілкуватися телефоном. Схоже, попередня домовленість про розмову досягнута, адже Білий дім невдовзі повідомив про плани провести її "найближчим часом". Більше того, Сі передав привіт Байдену, що є помітним відходом від традиційної риторики Цзіньпіна, особливо щодо США.


Та потім Сі та Салліван говорили на гострі теми. І ось тоді не знайшли спільної мови. Західні ЗМІ пишуть про напругу навколо Тайваню, інциденти у Південно-Китайському морі (Філіппіни). Вашингтон зажадав від КНР обмежити або зовсім припинити підтримку ВПК Росії та перекрити потік складових для фентанілу на територію США.

Нас найбільше цікавить російсько-українська війна, по цьому питанню прогресу досягнуто не було, повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Білого дому Джон Кірбі. Під час зустрічі Джейка Саллівана із Сі Цзіньпіном не було намічено жодного плану (по Україні, - Gazeta.ua), пояснив він.

Маневри на два боки

Далі пішли дії: Китай обмежив експорт БПЛА та складових до них, у тому числі, цивільних, котрі можуть бути використані у військових діях. Це рішення є не першим - ще у лютому 2024 року КНР запровадила обмеження на експорт таких товарів. Начебто виглядає як жест у бік США, адже у Росії буде менше дронів. Але, на думку командира групи контррозвідки ВСУ із позивним "Мадяр", Україні та партнерам теж стане складніше закуповувати дрони: "Буде дорого і мало". Що ж до країни-агресорки, там налагоджені контрабандні канали, може, китайських дронів стане менше, натомість є іранські.

Військові на зв'язку

Західні джерела повідомляють про важливу непублічну зустріч Саллівана у Пекіні з військовим радником Сі, генералом Чжан Юєм, результатом якої і стали заяви про "робочи комунікації" генералітету обох країн.

Можливо, це друге найвагоміше досягнення Саллівана, адже заклик до Китаю не втручатися в американські вибори залишився без відповіді. Хоча заяву Саллівана про те, що Камала Гарріс поділяє у зовнішній політиці цілі Джо Байдена (з Китаєм - конкуренція, а не конфронтація), були сприйняті відповідно. Ми намагатимемося комунікувати між військовими глибше, щоб передати цю комунікацію наступнику Байдена, наголосив Салліван.

Крижані посмішки Пекіна

Люб'язність і привітність китайських дипломатів та самого Сі насторожила Джейка Саллівана так, що вустами Джона Кірбі візит було визнано мало не провальним. Принаймні, щодо України.

Україна залишається актуальним питанням перегонів, з порядку денного її ніхто знімати не збирається. За деякими ознаками, Білий дім прагне кардинальних зрушень, для чого йому конче потрібне підігрування Китаю. Але офіційний Пекін обдаровує посмішками, за якими ховається тверда крига. Рішення по експорту БПЛА (з 1 вересня) - гарний жест, який де факто мало що змінить для Росії. Далі КНР подивиться, чи пом'якшить Вашингтон санкції. Сі неодноразово наголошував на бажанні уникати конфлікту зі США, оскільки "ми дві найбільші країни", "від нас залежить стабільність у світі". І цього разу він говорив із Салліваном про рівне й послідовне ставлення Пекіну до Вашингтона, доти, доки, як заявив більш відвертий Ван І, США не порушуватимуть інтереси КНР.


Той факт, що замість особистої зустрічі, про яку йшлося на початку візиту Саллівана до КНР, сторони домовилися про телефонну розмову, свідчить про прагнення Пекіна дистанціюватися від Джо Байдена. Отже, не виключено, що китайські дипломати вже почали комунікувати зі штабами кандидатів у президенти. Саме там, вірогідно, обговорюються сценарії завершення російсько-української війни і роль Китаю. Тому Сі й утримався від конкретики по Україні - він дочекається завершення виборів у США. Україні є вигода в тому, що Китай зробив малесенький крок у бік скорочення поставок комплектуючих до Росії. Але у що виллється така поступливість Пекіна потім? Як відомо, Китай любить "тривалу дипломатію".

Зараз ви читаєте новину «Дроти і дрони. Зустріч Джейка Саллівана із Сі Цзіньпіном та український інтерес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути