вівторок, 30 травня 2023 14:49

Дотисли через три місяці боротьби: Порошенко про доплати військовим та збільшення відпусток

Автор: ЄС
  Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №9342
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №9342

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №9342, яким повертаються доплати для військових, а також збільшується термін відпусток. Як відомо, фракція "Європейська солідарність" кілька місяців поспіль вимагала повернути доплати для Сил оборони і посилити соціальний захист для військових.

"Боріться – поборете! Три місяці боротьби, і ми дотисли законодавчу норму про додаткову винагороду від 30 до 100 тисяч гривень. Законопроект ухвалено в першому читанні (ми вимагали проголосувати в цілому)", – повідомив у Facebook лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

"Нам казали, що це популізм, і це неможливо. Ми знайшли всі джерела фінансування. І довели: в країні є кошти на забезпечення своєї армії і своїх воїнів. Ми боролися за захист воїнів, за повагу до них і за справедливість", – пише Порошенко.

Також відповідно до законопроєкту строковики будуть отримувати додатково 6 тис. виплат, поранені військові – 6 тис. додаткових виплат, курсанти – ще 2350грн.

"І це теж важливо – добилися, що відпустка кожного українського військовослужбовця відтепер буде 30 днів. І це теж справедливо, бо це – найважча і найважливіша робота сьогодні", – наголошує Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко в Раді: повернення військовим доплат у 30 тисяч – це обов'язок держави

Як відомо, законопроєкт №9342 передбачає, що військові зможуть отримати 40 днів відпустки під час дії воєнного стану (30 днів щорічної та 10 за сімейними обставинами).

Під час дії воєнного стану військовослужбовцям щомісячно буде виплачуватись додаткова винагорода від 30 до 100 тис. грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Урядом.

Для строковиків встановлюються додаткові виплати у розмірі 6 тисяч грн на місяць пропорційно часу проходження військової служби.

Військовим, які під час виконання завдань у зоні бойових дій отримали поранення чи будь-яку іншу травму та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби, встановленою ВЛК, щомісячно виплачується додаткова винагорода у розмірі 6 тисяч грн протягом всього часу перебування у розпорядженні.

Також курсанти зможуть отримувати додаткові виплати у розмірі 2350 грн на місяць.

Законопроєкт №9342 регулює відпустку для військових. Там зазначається, що під час особливого періоду військові мають право на частину щорічної відпустки тривалістю 30 днів, а також на відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин тривалістю до 10 днів.

У документі зазначено, що мобілізовані, які не мають досвіду військової служби, обовʼязково мають пройти курс базової військової підготовки терміном не менше місяця. Таких людей без підготовки буде заборонено допускати до бойових дій.

Зараз ви читаєте новину «Дотисли через три місяці боротьби: Порошенко про доплати військовим та збільшення відпусток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути