понеділок, 23 липня 2012 17:09

Доній про рух "ЧЕСНО": "У цьому списку мені не страшно виглядати нечесним"

Доній про рух "ЧЕСНО": "У цьому списку мені не страшно виглядати нечесним"
Олесь Доній розповів, як єдиний не займався "кнопкодавством". Фото: kpravda.com

Народний депутат Олесь Доній вітає ініціативу громадського руху "ЧЕСНО", але вважає, що невдала реалізація цієї ініціативи може перекреслити всі добрі наміри.

Про це Доній розповів у коментарі Gazeta.ua:

Задум сам надзвичайно хороший, тому що ідея контролю над депутатами надзвичайно позитивна, особливо перед виборами. Вона допомагає, по-перше, посилити інтерес громадян до виборчого процесу, що є ознакою демократії, а по-друге, ця ідея допомагає просуванню чесних людей, кандидатів у депутати. І по-третє, вона посилює контроль громадськості над політиками і виборчим процесом. Тому ідея — надзвичайно якісна, добра, позитивна і потужна.

Щодо реалізації то, на жаль, тут виникло дуже багато запитань і проблема у тому, чи не буде реалізація у такій не дуже вдалий спосіб дискредитувати саму ідею, яка надзвичайно позитивна і необхідна для суспільства. Якщо визначено критерії відбору, то вони, очевидно, повинні бути максимально дотримані. Якщо вони не дотримуються стороною, яка ці критерії озвучувала, тоді виникають питання: хто зацікавлений у тому, щоб вони не дотримувалися і чому зацікавлений, тобто це фінансовий інтерес чи маніпуляції перед виборами? Грубо кажучи, чи відповідають засновники самим зазначеним критеріям. Інакше вийде абсолютно протилежний результат.

Наприклад, коли я бачу, що критерій голосування власною карткою і передавання її іншим пройшли буцімто 30 депутатів, я розумію, що відбувається маніпуляція. Тому що я чітко знаю, що за 4,5 роки жодного іншого депутата, який протягом цих років не голосував чужою карткою і не віддавав картку іншому, окрім мене не було. І виняток може — це хіба що 2 останні депутати, які долучилися кілька тижнів чи місяців тому. Але всі решта...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томенка, Гудиму й Ланового визнали найчеснішими депутатами

Я чітко знаю, що, на жаль, коли я доповідав у перший же день на фракції НУ-НС з цього приводу, то коли поставили питання про особисте голосування, жоден депутат не висловився на мою підтримку. І всі як один окрім мене здавали свою картку. Аналогічно і БЮТ-"Батьківщина". І я знаю, з якого часу хто поступово переходив на інший бік добра.

Наприклад, ті, хто був обраний до президії головою ВР — Мартинюк та Томенко, почали голосувати своєю карткою три роки тому, бо фізично вже не можна було її передавати. До того їхні картки так само голосували і здавалася. Півтора роки тому нарешті кілька депутатів "нунсівців" почали так робити, зокрема Стець, Гримчак, Матчук. І кілька тижнів чи місяців тому, коли вже було прийнято рішення двома фракціями, ще кілька депутатів опозиції почали голосувати чесно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість народних депутатів приховують від людей свої статки - "ЧЕСНО"

Тобто, зазначається такий критерій - "голосування власною карткою", але не наважується організація сказати, що лише один депутат цього дотримався. Сьогодні вони вже сказали, що так: "Ми досліджували останню сесію". Значить можна 5 сесій голосувати було чужою карткою, а перед виборами забрати їх собі у кишеню і стати чесним і хорошим? Але тоді порушується сам принцип визначених критеріїв.

Виникає питання: для чого це робиться? Я був прикро вражений. Більше того, я про це говорив півроку тому керівникам цих компаній із руху "ЧЕСНО". Якщо вони затягнули цей процес і не дотрималися прозорості і чесності в ньому, тоді виникає питання, які у них стосунки із цими 30 людьми, яких вони дуже хотіли показати чесними депутатами і які, на жаль, перші роки робили не так?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рух "ЧЕСНО": тільки 30 нардепів завжди голосують особисто

Перевірити цю інформацію можна було принаймні запитавши у цих 30 депутатів, дивлячись в очі: "А правда, що ви жодного разу за 4 роки не здавали свою картку"? Інакше це виглядає, що це для того, аби деякі кандидати в депутати могли доклеїти собі значок на листівку. Тоді це просто передвиборна технологія і маніпуляція. І тоді прикро, бо псується сама ідея і це саме великий удар буде по громадянському суспільству.

Щодо того, що я начебто не показав свою декларацію, то мені можна подзвонити і я її перешлю по факсу усім бажаючим. Але мені ніхто ж не дзвонить. Щодо мене, то Бог з ним. У цьому списку мені не страшно виглядати не чесним.

Зараз ви читаєте новину «Доній про рух "ЧЕСНО": "У цьому списку мені не страшно виглядати нечесним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути