понеділок, 16 квітня 2007 14:21

Донецькі олігархи повертають Януковича до Євросоюзу, щоб врятувати свій бізнес

Донецькі олігархи повертають Януковича до Євросоюзу, щоб врятувати свій бізнес
"Українські олігархи бояться, що російські компанії скуповуватимуть тут (в Україні) все, тому їм вигідніше мати справу з Європейським союзом, який допоможе їм зберегти свою фінансово-промислову імперію. Така упевненість ґрунтується на розумінні того, що Європа завжди відстоює право власності як невід"ємне право будь-якого розвиненого суспільства. У Росії, як ми бачимо, ситуація дещо інша. І Янукович вибирає спілкування із Заходом", - сказав "Незалежній газеті" Олександр Рар, член Ради із зовнішньої політики Німеччини, директор програм Росії і СНД Центру Кербера.

На думку політолога, до Європи їде інший Янукович, не той, яким він був три роки тому, під час помаранчевої революції. За твердженням Рара, Янукович сьогодні став "набагато ближчий до Євросоюзу, чим раніше".

Наприкінці минулого тижня Олександр Рар перебував у Києві в складі групи європейських політиків, серед яких був і екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський. Групу запросив міжнародний фонд, який сприяє зближенню України з Європою (фонд свого часу був створений зятем Леоніда Кучми - Віктором Пінчуком).

Європейська делегація зустрілася з українськими політиками, після чого у відомого політолога склалося враження, що "Янукович відкритіший для розмови з Європою, чим інші українські політики".

Те, що прем"єр апелює не до Росії, а до Європи, Рар пояснив так: "Україна, зокрема Східна, хоче врятувати свій бізнес".

За словами Рара, звернення Януковича до парламенту в Страсбурзі - тактичний хід. В першу чергу він хоче запитати Європу: чи порушене право указом Ющенка чи ні. Європа завжди стояла на принципах верховенства права, дотримувалася букви закону і тому допомогла під час помаранчевої революції не допустити до влади Януковича, який тоді порушив норми виборчого права.

Тепер же Янукович хоче зрозуміти, чи буде Європа і далі керуватися правовими нормами. Юристи українського прем"єра підказують, що вердикт ПАРЄ буде на його користь, тобто Європа не зможе не погодитися з тим, що Ющенко діяв поза правовим полем. Тим самим Янукович використовує зброю Європи, яка в 2004 році була направлена проти нього. Таким чином він ослабить Ющенка, пише "Независимая газета".

Зараз ви читаєте новину «Донецькі олігархи повертають Януковича до Євросоюзу, щоб врятувати свій бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути