четвер, 28 лютого 2019 16:38

"Мусиш декларувати правдиво. Що тут незрозумілого?": суддя КС пояснив, чому не голосував за скандальне рішення

"Мусиш декларувати правдиво. Що тут незрозумілого?": суддя КС пояснив, чому не голосував за скандальне рішення
Суддя Конституційного суду Сергій Головатий назвав статтю про покарання за незаконне збагачення чіткою.

Суддя Конституційного суду Сергій Головатий, який голосував проти скасування статті Кримінального кодексу про покарання для чиновників за незаконне збагачення, назвав її чіткою. Про це розповів в ефірі телеканалу "Еспресо" у четвер.

Він заявив, що не погодився з більшістю суддів. Мовляв стаття суперечить трьом статтям Конституції - принципу верховенства права, презумпції невинуватості і що створюються умови, коли особа буде свідчити проти себе, що заборонено.

"Норма Кримінального кодексу є досить чіткою. Вона чітко каже: набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі, уже мають юридичну, кримінальну відповідальність. Що тут не зрозуміло? Якщо джерела походження є сумнівні", - сказав Головатий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали чотирьох "білих ворон" у Конституційному суді

"Коли ти йдеш на посаду високого рівня, ти ж знаєш, що тебе чекає. Ти зобов'язаний декларувати. Декларувати правдиво. Мусиш відповідати вимогам доброчесності, не брехати. Тому тут немає ніякої невизначеності.

Друге, щодо презумпції невинуватості. Ця стаття у Кримінальному кодексі ну нічим не відрізняється від усього кодексу. Що кожна особа вважається невинуватою доти, доки її вина не буде доведена у суді. А поки йдеться про підозру, обвинувачення і судовий процес. І презумпція ця зберігається", - пояснив він.

"Прокурор має доводити. А суд (Конституційний. - Gazeta.ua) базував позицію, що мовляв особа має доводити або давати докази. Ні, особа не повинна нічого доводити. Вона просто повинна доброчесно набувати свою власніть і декларувати її. І якщо прокуратура щось раптом придумає, то особа скаже: та ні, у мене ж ось о - це задекларовано, ось у мене довідка, рахунки в банку. Все. Це вони щось придумали", - також пояснив суддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко вносить невідкладний законопроект у Раду

Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. 12 грудня 2017 року до суду на покарання за незаконне збагачення поскаржились 59 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Мусиш декларувати правдиво. Що тут незрозумілого?": суддя КС пояснив, чому не голосував за скандальне рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути