понеділок, 18 березня 2019 19:00

До мільйона виборців можна купити і цього ніхто не помітить - Кошель

Штаби Юлії Тимошенко і Петра Порошенка засвітились у справах про скупівлю голосів. У цих схемах Тимошенко нібито мала виграти вибори в першому турі за $80 млн, а команда Порошенка купляла голоси за бюджетні кошти.

Йдеться про схеми, які можуть залучити понад 650 тисяч виборців в одному випадку і понад 100 тисяч в іншому. Навіть якщо ці факти мали місце, їх буде складно довести, - розповідає голова Комітету виборців Олексій Кошель.

Виходить, що покарати організаторів не вийде?

Якщо дійсно йдеться про масштабні підкупи, то над цими механізми працювали юристи. Вони б не допустили, що кандидата можна поставити під удар. Інформація різна, але ці схеми можуть включати кілька рівнів. Наприклад, оплату агітаторів. Якщо подивимось, на кандидатів-фаворитів працюватиме не менше 50 тисяч агітаторів. І ми чудово розуміємо, що цим людям оплачують роботу. Важко повірити, що бабусі цілий день стоять в наметах на волонтерських засадах. Зараз закон дозволяє оплачувати лише транспорті витрати. Теж саме стосується і спостерігачів. Закон передбачає, що оплата їх праці може розцінюватись як підкуп.

По-друге, частина з викритих механізмів могла стосуватись так званого легального підкупу. Виборець отримує гроші або допомогу, при цьому не відбувається агітація, це не пов'язують з кандидатом. Якби юристи працювали розумно, то робили б саме так.

Але припускаю, що оприлюдненні масштабні механізми могли включати і прямий підкуп - тобто роздачу грошей у конвертах в останні тижні або дні перед голосуванням. Цей механізм активно використовувався на парламентських виборах. Не менше 20 людей отримали місця у Верховній Раді саме завдяки підкупу.

Автор: www.facebook.com/dmitro.raimov
  "Купити голоси виборців часто дешевше, ніж провести повноцінну кампанію з мережею агітаторів, спостерігачів, рекламою" - Олексій Кошель
"Купити голоси виборців часто дешевше, ніж провести повноцінну кампанію з мережею агітаторів, спостерігачів, рекламою" - Олексій Кошель

Які схеми використовуватимуть на цих виборах президента? Які на парламентських?

У кожному окрузі є своя сітка, яка включає методи впливу на певну категорію виборців. Вона може існувати навіть легально. Коли у міжвиборчий період вітають людей із днем народження, влаштовують клуби з чаювання, мотивують громадян настільки, що потім не потрібно звертатись за підтримкою перед виборами. Люди йдуть і самі голосують. Це механізм, за яким працював Черновецький з бабусями.

У більшості мажоритарних округів сітки постійно підживлюються. Окрім перерізання стрічок, нардепи-мажоритарники масово засівають округи. Пропонують безкоштовні екскурсії, навіть відпочинок на гірськолижному курорті. Відвідують школи, дитячі садки, допомагають дітям. На сайтах парламентських партій знайшли за лютий понад сотні прикладів, які можна розглядати як технологію "добрих справ".

Чи вдасться налаштувати такі системи кандидатам в президенти - не можна дати однозначну відповідь. Не думаю, що депутати-мажоритарники використовуватимуть свої ресурси, щоб включитись у боротьбу одного з кандидатів в президенти. Вони швидше можуть обіцяти, але ці механізми у повній мірі не задіють.

Як діє схема, коли люди приходять нібито за матеріальною допомогою у міські ради і офіційно отримують кошти в обмін на обіцянку підтримати певного кандидата?

Я не уявляю, як працює схема. Деталі нам не розкрили. Але не виключаю, що її використовують лише під час агітації. Громадянин отримує кошти, а після - йому нагадують, що це стало можливим завдяки кандидату. Може бути, що під час роздачі коштів виборцю не нагадують, що гроші отримали за сприяння такого-то кандидата.

У першому випадку працює підкуп виборців. В другому - якщо не згадувати прізвища, то і підкупом це не є. Але можна віднести таку схему до нечесної гри. Хоча юридичної відповідальності за це не буде.

Зараз низка кандидатів в президенти проводить регіональні тури. Дуже часто вони супроводжуються підтримкою ініціатив виборців. Наприклад, кандидат приїжджає до місцевої лікарні і привозить символічний чек - пів метра на метр. На ньому написано три або шість мільйонів. Говорять - ці гроші ми вибили з бюджету на ремонт лікарні. Юридично - це не підкуп. Але це прямий обман виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові студентам пропонують гроші за голос

Чому виборці не розуміють, що це бюджетні кошти і фактично за їхній рахунок будують садочки, майданчики і все інше?

Це колективна провина політиків. Вони побудували для виборців паралельну реальність. Там такі подарунки стали нормою. Виборці не уявляють кампанії, коли б приїхав барин з Києва розказувати програму і стратегію. Вони говорять - а що нам з того? Що ти зробив конкретно для нас?

На президентських виборах багато залежатиме від роботи дільниць. Їх можуть заблокувати?

Буде взаємний контроль з боку штабів кандидатів. Але разом з тим, не виключаю силових сценаріїв в день виборів і використання технології затягування, з метою зриву голосування по окремих дільницях чи округах. 139 громадських організацій, які мають право делегувати своїх спостерігачів. Це дуже багато. На виборах 2014-го таких організацій було в 11 разів менше.

Низка з цих організацій була зареєстрована під вибори - за кілька місяців до офіційного старту компанії. Вони є частиною політичних машин кандидатів, припартійними структурами.

Є загроза в заяві "Національних дружин". Нацполіція має провести бесіди з цими організаціями про права спостерігачів і правоохоронних органів на виборах. Щоб в день виборів не робили псевдосенсацій.

На виборах до об'єднаних територіальних громад 2018-го ми бачили штурм дільниць, закидання їх димовими шашками, спроби псувати документи. Держава має працювати над тим, щоб подібних проблем не було ні 31 березня, ні 21 жовтня. У нас є ризики подібних провокацій з Росії. Її завдання-мінімум показати телеглядачам приклади дикунської поведінки на виборах. Максимум - керувати порядком денним в Україні.

Скільки виборців треба купити для перемоги?

Не вірю в те, що в Україні без слідів можна провести грубий і масштабний підкуп. Що можна не помітно роздати мільйони конвертів з грошима. На всеукраїнському рівні це буде складно.

На виборах президента можуть бути або легальні форми підкупу, тобто певні доплати, або напівлегальні. Сподіваюсь, що виділення мільйонів в конвертах навряд чи побачимо. Це вибухонебезпечна ситуація.

Хоча попри все, до мільйону голосів можна спокійно купити. І цього не помітять ні конкуренти, ні правоохоронці. Принаймні технологічно, з уроків парламентських виборів я це розумію.

У скільки обійдеться скупка мільйона виборців?

Складно уявляю собі цю суму. Певна частина грошей йде на організацію виборчої піраміди. Може бути купівля пірамід - скажімо, Леонід Черновецький поїхав в Грузію, а його піраміда працює до сьогодні, служить новому поколінню українських політиків.

Коли ми проводили аналіз парламентських виборів, то приходили до невтішного висновку, що купити голоси виборців часто дешевше, ніж провести повноцінну кампанію з мережею агітаторів, спостерігачів, рекламою. Але на президентських виборах зробити таке дуже складно.

На перемогу Юлії Тимошенко на виборах президента працювали російські політтехнологи. Намагались побудувати схему, коли вона перемагає у першому турі. На це витратили біля $80 млн, стверджує генпрокурор Юрій Луценко.

Команда Петра Порошенка, за словами Арсена Авакова, за голос добивалась виділення бюджетних коштів з програми соціальної допомоги "Турбота".

Зараз ви читаєте новину «До мільйона виборців можна купити і цього ніхто не помітить - Кошель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути