понеділок, 15 серпня 2011 16:45

"До диктатури в Україні ще далеко, але є тоталітарні риси"

 

Читачі Gazeta.ua переконані, що влада в Україні встановлює диктатуру.

За результатами опитування, проведеного Gazeta.ua, майже 85% опитуваних вважають, що влада в Україні встановлює диктатуру, не згодні з цим твердженням 12,35% респондентів, ще більше 3% опитаних відповіли, що їм байдуже. Усього в голосуванні взяли участь більше 2900 осіб.

Натомість експерти та громадські діячі переконані, що хоч до диктатури ще далеко, в країні вже проявляються риси авторитарного режиму.

Левко Лук'яненко, дисидент

- Влада, яка керує Україною от уже другий рік, вихована у радянському, антиукраїнському, промосковському дусі. Вона є носієм російської політичної культури, найвищою цінністю для якої є держава, а не людина. Для української європейської цивілізації характерною особливістю є те, що головною цінністю ми вважаємо людину, її права та її життя. Виходячи із такої ідеологічної сутності російської політичної культури, носіями якої є теперішня влада в Україні, вони не розуміють що таке демократія, вони не знають що таке українська національна духовність і українські політичні традиції, вони знають російські методи керівництва і тому прагнуть до встановлення однопартійної диктатури. Та демократія, яка в Україні існує їм здається чимось ненормальним, розхлябаністю, неорганізованістю, вони її вважають чимось ненормальним і прагнуть до централізації і встановлення однопартійної диктатури.

Оксана Забужко, письменниця

- Я не згодна, що в Україні встановлюється диктатура. Це як у відомій байці про вовків - розкидатися красивими словами. Не кричать в диктатурах на адресу диктатора, те що кричать у нас на стадіонах. Це перший показник і перший критерій, не буває такого в жодній диктатурі. Коли показують той самий ролик "Спасибо жителям Донбаса...", жодна серйозна людина не сприйме серйозно цих усіх команд про диктатуру. Нема ще диктатури, тому треба робити все, щоб її і не було. Бо коли справді вовки прийдуть, то вже ніхто і не повірить.

А арешт Тимошенко - це газова війна і це не має нічого спільного з диктатурою. Сама судова процедура нічим не відрізняється від усього нашого "кривосуддя".. яка країна - такий і суд, але це не має нічого спільного з політичними переслідуваннями. Тому не треба піднімати "білий" інформаційний шум, який прикриває значно серйозніше проблеми і теми.

Іван Марчук, живописець

- Зараз у нас повний, абсолютний хаус. А з хаусу вже виростає щось подібне до диктатури, повного безладу. Я не можу заперечувати щодо диктатури, але зараз вона має важку реалізацію, не все так просто. А у нас нема людей, все менше і менше людей з кожним днем. І тому перспективи ця країна не має. У кожній країні ще сподіваються на покращення життя і воно так робиться. Можна було б нормально жити, як в інших країнах, та наша країна не має перспективи.

Віктор Чумак, директор Українського інституту публічної політики

- До диктатури в Україні ще далеко, водночас є певні риси тоталітарного характеру. Це перш за все, концентрація влади у вертикалі. Та хоч ці риси є, поки вони не катастрофічного характеру, оскільки зберігаються певні інститути, які є характерними для демократії. Це інститут свободи слова, який повністю зберігається, є й такий інститут як політична конкуренція, є й можливості громадян вільно висловлювати свою думку шляхом проведення протестних акцій. Поки у нас це є, якби цього не було, то нікого б і не було біля Печерського суду. Тому про диктатуру мова ще не йде. Та є певні обмеження, які ми формально бачимо - це не дуже правильне проведення судової реформи, коли замість незалежного інституту правосуддя України ми отримали достатньо залежний інститут призначення суддів на посади. Друга проблема - у партійному будівництві. Вона веде саме до тоталітарних елементів. Тому можна сказати, що не все так чорно в країні, але й не все так райдужно.

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи

- Говорити щодо диктатури - це перебільшення. Водночас в Україні можна побачити елементи авторитарного режиму, але навіть говорити, що встановився авторитарний режим я б не став, оскільки ситуація дуже мозаїчна - з одного боку так можна стверджувати, оскільки в Україні мають місце політичні переслідування, і цього не можна не бачити, з іншого боку - ми спостерігаємо масові протести, кожного дня бачимо різні публічні акції, хоч це і відбувається з порушеннями прав, але все ж говорити, що ці права повністю відсутні зараз не можна. Це стосується і права на висловлювання поглядів, зокрема у пресі та особливо в Інтернет. На цьому тлі спостерігаємо зниження рейтингу правлючої партії та зокрема Віктора Януковича. Крім того, для встановлення авторитарного режиму має бути авторитетний лідер, а наш лідер на сьогодні такого авторитету не має, його рейтинг швидко падає.

Зараз ви читаєте новину «"До диктатури в Україні ще далеко, але є тоталітарні риси" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути