неділя, 02 лютого 2020 19:48

Децентралізація від Зеленського: фахівець дав поради

Децентралізація від Зеленського: фахівець дав поради
Президент відклав законопроєкт про децентралізацію.

З початку своєї роботи на посаді президента Володимир Зеленський призначив 221 голову районної державної адміністрації. В Україні 490 районів.

У січні президент вирішив відкласти поданий ним раніше проєкт закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" і скерувати його на доопрацювання. Документ передбачав створення округів замість районів. На рівні областей та округів в містах Києві та Севастополі пропонується інститут префектів. Вони здійснюватимуть виконавчу владу, призначатимуться президентом за поданням Кабінету міністрів.

Після завершеня процесу об'єднання територіальних громад, їх має бути приблизно 1400, кажуть в уряді.

"Ми пропонували призначати тільки 96 голів РДА. Тільки там, де пропонуються центри майбутніх округів. Навіть призначити не 96, а 85. Тому що 11 — на непідконтрольних територіях", - каже Gazeta.ua директор громадської організації Інститут розвитку територій, експерт Центрального офісу реформ при Міністерстві розвитку громад та територій Юрій Ганущак.

"Те що президент призначив понад дві сотні - їх все одно звільнятимуть. Трошки пізніше ніж через півроку, коли Верховна Рада затвердить нові райони, яких може бути 96. Навіщо на півроку призначати людей? Щоб вони потім блокували реформу, щоб залишитися на місці? Якщо людина знає, що її призначили на півроку, буде не про державу думати, а про те, як красти. Так би мовити "зоряний час". Треба було призначати виконуючих обов'язки.

Як тільки створюється об'єднані громади, гроші зразу переходять до них і влада, як вода втікає з рук районної ради і РДА. Зараз райдержадміністрації є дуже слабкими. А слабкість породжує численні зловживання — кошмарення бізнесу, органів місцевого самоврядування. Тому реформу треба якнайшвидше довершувати.

25 жовтня мають бути місцеві вибори. Всі етапи реформи рахуються від цієї дати назад. Рішення за Верховною Радою. Сподіваюся, до того часу залишиться більшість і парламент не розпустять. Що проголосують за новий адміністративно-територіальній устрій.

За змінами до Конституції префект має бути на рівні області і округу. Поки не буде округу, планується - на рівні великого району. Замість голів РДА будуть префекти. Нарешті відбудеться нормальне управління на території.

Зараз на місцях фактично управляють феодали

Зараз в Україні - неофеодалізм. Фактично територією управляють місцеві феодали і держава на це не впливає. Як колись Москаль (колишній голова Закарпатської ОДА. - Gazeta.ua) міг собі дозволити ігнорувати розпорядження уряду, казати: "Поки я тут, ніяких реформ не буде". Центр нічого не міг зробити. На відсутність реформи розраховує президент ворожої РФ Путін.

Адмінтерустрій — є скелетом. А система управління - м'язи, які нарощуються на цей скелет. Фінанси — кров, яка бігає.

Префекти координуватимуть діяльність територіальних органів виконавчої влади. Друге — адміністративний нагляд за тим, щоб місцеве самоврядування не запливало за буйки, ухвалювались законні рішення. Третє — забезпечення виконання державних програм. Можна сказати, що префекти — це представники уряду на території. А в деяких випадках і президента.

Фактично префект — це око прем'єр-міністра. І півока є від президента. Всі, хто кричать, що це президентська вертикаль - популісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці вважають Зеленського головним рушієм реформ, гальмом - олігархів

Якщо зміни до Коституції ухвалять, то в області буде кілька округів. При чому той префект, який буде в обласному центрі, одночасно буде префектом області.

На рівні області з'являються додаткові повноваження. Наприклад, контроль за облрадою. Плюс — забезпечення державних програм в регіоні. Принцип такий — ми тебе довантажуємо. Префекти, як пропонується, підлягатимуть ротації — 3 роки попрацював в одному окрузі — тебе перекидають в інший. Умовно через 9 років можуть призначити префектом області.

Коли йде ротація, людина приходить на готове місце. Те, що у проекті написали "Офіс префекта формує префект" - це треба викинути. Він не має формувати офіс, це є державна служба. І кожна людина там працюватиме відповідно до закону "Про державну службу". Це не нормально, коли кожен новий префект приходитиме і виганятиме людей", - каже Юрій Ганущак.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що прем'єр-міністр Олексій Гончарук потрібен країні. Але для того, щоб продемонструвати результати його роботи необхідно ще трохи часу.

Зараз ви читаєте новину «Децентралізація від Зеленського: фахівець дав поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути