середа, 29 січня 2020 12:45

Українці вважають Зеленського головним рушієм реформ, гальмом - олігархів

Українці вважають Зеленського головним рушієм реформ, гальмом - олігархів
Крім президента, сподівання покладають на більшість у парламенті

Головним рушієм реформ українці вважають президента Володимира Зеленського. Натомість головним гальмом - олігархів.

Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року.

60% опитаних вважають главу держави головним рушієм реформ.

Також до основних рушіїв зараховують уряд (37%), фракцію "Слуга народу" (30%), населення (27%), громадські організації, волонтерів (24%). Найбільший опір реформам, на думку громадян, чинять олігархи (51%) та бюрократія, чиновники (43%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стара система ламається" - соціальні мережі

"Порівняно з минулим роком в уявленнях українців щодо рушіїв реформ відбулися істотні зміни: різко зросли сподівання на президента (з 24% до 60%) та на більшість у Верховній Раді (з 10% до 30%).

Найкращий баланс в оцінці громадянами ролі у проведенні реформ (тобто переважання в оцінках ролі рушія) виявився у президента (+52%), населення (+23%), громадських організацій, волонтерів (+21%), уряду (+20%), більшості у Верховній Раді (+18%). А найгірший баланс у визначенні "рушії-гальма" в олігархів (–48%) та чиновників (–42%)", - кажуть соціологи.

Пріоритетність найважливіших для українців реформ п'ять років поспіль залишається стабільною: найважливішою є антикорупційна – 59% (торік було 58%).

Далі за рівнем значущості йдуть реформа сфери охорони здоров'я (54%, торік – 47%), пенсійна та реформа системи соціального захисту (46%, торік – 44%), реформа органів правопорядку (37%, торік – 32%), люстрація чиновників (28%, торік – 29%), реформа армії, зміцнення обороноздатності (23%, торік – 22%).

Дослідження проводилося в усіх регіонах України за винятком окупованих Росією Криму та районів Донецької і Луганської областей.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Корупцію й агресію Росії на Донбасі громадяни України вважають головними проблемами, які заважають розвитку країни.

Зараз ви читаєте новину «Українці вважають Зеленського головним рушієм реформ, гальмом - олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути