субота, 01 грудня 2018 08:12

Цього місяця офіційно стартують виборчі перегони

Автор: galinfo.com.ua
  На виборах-2019 буде рекордна кількість кандидатів у президенти
На виборах-2019 буде рекордна кількість кандидатів у президенти

Уже цього місяця, 31 грудня, в Україні розпочнеться офіційна президентська виборча кампанія.

Минулого тижня Верховна Рада призначила вибори президента на 31 березня 2019 року. Постанову підтримали 298 народних депутатів на позачерговому засіданні.

Уже зараз про намір взяти участь у виборах президента заявили 28 осіб. Найбільше кандидатів у президенти було на виборах 2004 року - 26. Найменше у 1991-му – 6.

До 4 лютого 2019 року охочі повинні подати документи до Центральної виборчої комісії. До 9 лютого ЦВК їх реєструватиме. Після цього оголосить офіційний список претендентів на посаду глави держави.

Піти на вибори можна самостійно або через висування політичною партією.

Кандидатом у президенти можуть бути громадяни України, які досягли 35-річного віку, володіють державною мовою й останні 10 років проживають в Україні. Потенційний президент повинен надати декларацію про доходи за рік. Її перевірить Національне агентство з питань запобігання корупції. Також кандидати мають внести ЦВК 2,5 млн грн застави. Її повертають переможцеві виборів та учасникам другого туру. Гроші інших учасників перераховують у державний бюджет.

До 10 квітня ЦВК повинна оголосити результати. Якщо жоден із кандидатів не набрав більшості голосів (50% + один голос), оголошують другий тур виборів. Він може відбутися 21 квітня 2019 року.

За часи незалежності України у першому турі перемагали двічі: Леонід Кравчук у 1991 році та Петро Порошенко в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свіжа президентська соціологія здивувала експертів

Хоча офіційно президентська виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, із серпня політичні гравці розгорнули масштабну агітаційну діяльність. Найбільш активними виявились президент Петро Порошенко, колишня прем'єр Юлія Тимошенко, нардеп Олег Ляшко і мер Львова Андрій Садовий. Вони одночасно вдавалися до публічних заходів і виступів, зовнішньої і медійної реклами, територіально охопивши більшість регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Цього місяця офіційно стартують виборчі перегони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути