четвер, 16 березня 2023 17:18

Члени Шевченківського комітету склали повноваження: у чому причина

Члени Шевченківського комітету склали повноваження: у чому причина
Члени Шевченківського комітету висловили незгоду щодо зміни Положення про Національну премію у прискореному порядку. Фото: Facebook.com/knpu.gov

Члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка заявили про складання повноважень.

Сказали, що не згодні з тим, щоб вводити нові номінації або будь-які інші зміни у прискореному порядку. Про це повідомив сайт комітету.

"Як і багатьох із вас, застала зненацька пропозиція про доповнення премії новою номінацією, а фактично – паралельним конкурсом", – сказано у тексті.

Висловили свою незгоду з тим, щоб вводити нові номінації, критерії чи будь-які інші зміни до існуючого на сьогодні Положення щодо Національної премії у прискореному порядку.

"Починаючи з 2019 року, ми керувалися бажанням відновити репутацію премії, позбавивши її радянського змісту і наповнивши актуальними сучасними сенсами, враховуючи мистецький рівень, новаторство та суспільну значимість поданих на здобуття премії творів", – заявили члени Комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлінале: два українських фільми отримали нагороди

На сьогодні, коли вже визначені переможці і країна чекає указ президента та оголошення імен справедливо та за всіма процедурами обраних лауреатів премії 2023 року, "такі зміни мають вигляд непродуманих і деструктивних", сказано в заяві.

"Це підриває прозорість та виваженість процедур, пункти положення та вагу премії як стабільної і авторитетної інституції з чітким алгоритмом роботи. Поява нових номінацій або інші несподівані зміни в Положенні до нагородження вже визначених переможців підважує довіру до премії як найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні", – сказали.

9 березня вперше не оголосили лауреатів Національної премії і не був опублікований відповідний указ президента.

Голова Комітету Юрій Макаров сказав, що не знає, чому Офіс президента так і не опублікував указ про лауреатів.

11 березня Комітет назвав імена лауреатів 2023 року у кількох номінаціях. 13 березня Макаров заявив, що складає повноваження.

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають до дня народження Тараса Шевченка, 9 березня.

Зараз ви читаєте новину «Члени Шевченківського комітету склали повноваження: у чому причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути