Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2024 20:53

Чи виправдає Нарендра Моді сподівання України

Чи виправдає Нарендра Моді сподівання України
Фото: eastnews.ua

У Києві прем'єр-міністр Індії зондував ґрунт для подальших кроків. Чи буде за підсумками скоригована позиція Глобального Півдня щодо України, чи його приїзд був ритуальним, - розбиралася Gazeta.ua

Спершу Польща

Спочатку Нарендра Моді прилетів до Польщі, з керівництвом якої досягнуто важливого порозуміння - підвищити рівень відносин до стратегічного партнерства.

У Варшаві індійський високий гість висловив глибоку стурбованість конфліктами в Україні та у Західній Азії (Палестина, Сомалі, Сирія та інші). Нарендра Моді наголосив, що жодна проблема не може бути вирішена на полі бою, адже втрата невинних життів у будь-якій кризі є найбільшим викликом для всього людства.

"Ми підтримуємо діалог і дипломатію для найшвидшого відновлення миру і стабільності. Для цього Індія готова надати всю можливу підтримку разом з дружніми країнами", - підкреслив Моді.

Отже, тональність заяв для України було задано ще у Польщі. Але тільки у Києві з'ясувалося, чи є за гарними словами конкретика.

Прохолода з Заходу

Цікаво, що російські пропагандистські пабліки коментують візит Нарендри Моді до Украни як вимушений, під тиском Заходу, насамперед, США. Офіційні структури Індії спростували це ще 20-22 серпня, але, схоже, вони є основною контрверсією пропаганди країни-агресорки. Однак частково підтвердив їх прем'єр Польщі Дональд Туск. На спільному брифінгу з Нарендрою Моді він висловив задоволення тим, що його індійський колега готовий працювати над швидким і мирним, справедливим завершенням війни, у чому Індія, на його думку, може відіграти важливу роль.

При цьому Туск нагадав Моді про право України "захищати свої кордони", що може бути сигналом для Індії зі США та ЄС - про потребу у більш конкретній позиції. Висловити конкретику індійський прем'єр мав чудову нагоду у Києві.

В українській столиці Нарендру Моді зустрічали, насамперед, представники місцевої індійської діаспори, що стало важливим акцентом малого європейського турне прем'єра, - у Польщі він приділив чимало часу спілкуванню з діаспорянами.

У Києві індійський гість вшанував пам'ять дітей, загиблих під час війни, можливо, прагнучи послабити негатив від обіймів з Путіним на тлі обстрілу "Охматдиту". Обійми із Володимиром Зеленським вийшли міцними, протокольні фото моментально почали ширитися мережами. Однак індійські ЗМІ акцентують на вшануванні пам'яті Махатми Ганді.

Подвійний агент

І українці конкретики від індійського прем'єра дочекалися. Нарендра Моді на спільному брифінгу з Володимиром Зеленським заявив про "подвійну роль" своєї країни в російсько-українській війні:

• допомагати гуманітарно,

• триматися подалі від війни.

"Це не означає, що ми були просто байдужими спостерігачами. Ми ніколи не приймали цю роль, ми ніколи не були нейтральними. Ми з першого дня вирішили, ми- на боці миру, - резюмував він. - Індія готова зробити проактивний внесок у ті зусилля, які передбачені для досягнення миру. Я особисто, як друг, якщо можу зіграти яку-небудь роль у мирному врегулюванні".

Президент Володимир Зеленський підтвердив - основною темою переговорів був Саміт миру, а також очікує, що Індія приєднається до його підсумкової декларації. Нарендра Моді поділився широко розповсюдженою думкою про наслідки конфлікту для Глобального півдня, додав деталей головний дипломат Індії Субраманьям Джайшанкар. Зі свого боку, керівник Офісу президента Андрій Єрмак у прямому включенні "Єдиному телемарафону" зазначив: Нарендра Моді запевнив, що Індія не підтримає жоден мирний план, "котрий не поважатиме суверенітет і територіальну цілісність України". Також посадовець вкотре наголосив - немає про що домовлятися з агресором, його можна лише змушувати виконувати норми міжнародного права.

Східні прянощі

Отже, Нарендра Моді продемонстрував - Індія за мир. Власне, іншого бути не могло, з огляду на філософію Махатми Ганді. Зволікання з публічною демонстрацією підтримки України можна пояснити тільки одним - Нью-Делі шукав найвдаліший момент для цього. І, схоже, знайшов. Індія останнім часом справді теплішає до Заходу, відзначив колишній заступник генсека ООН і колишній державний міністр Індії Шаші Тарур, але не може відмовитися від своїх відносин із Росією, тому шукає балансир. Останні заяви і дії є сигналом, що Індія не пов'язала свою долю з Росією остаточно і не підтримує її беззаперечно, погоджується почесний голова кафедри політології у Міському коледжі Нью-Йорка Раджан Менон. Візит до Києва також демонструє, що стратегічною орієнтацією Індії залишається неприєднання, наголосив аналітик по Індо-Тихоокеанському регіону Дерек Гроссман.

Прем'єр на дроті

Українські експерти теж стримано оцінюють наслідки візиту Моді до Києва: з одного боку - історичний, з іншого - Індія керується, перш за все, своїми інтересами.

Для Індії ця війна є "вікном можливостей". Зокрема, для послаблення Китаю, зазначив політолог-міжнародник Максим Несвітайлов. "Китай фінансує Пакистан, а в Індії з Пакистаном дуже-дуже складні відносини, тому вона намагається побороти китайські впливи, насамперед, економічні. Важливо, що такий геополітичний суб'єкт визнає нашу суб'єктність. Візит став сигналом, що Індія не розглядає варіант програшу України у війні", - пояснив він.

Треба усвідомлювати, що Україна для Індії не є країною першого, другого, навіть третього ряду а розглядається як сателіт, наголосив радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський. Зміна позиції Індії щодо України, на його думку, є, бо Індія має аналогічні проблеми, особливо на Півночі. Нью-Делі цілком може бажати переозброїти свою армію.

"Індія зараз хоче відійти від закупівлі озброєнь у Росії, але і не потрапити у залежність від США. Однією з країн, де вона могла б закуповувати зброю, є деякі країни ЄС і Україна. Особливо цьому сприяла діяльність посла в Індії, одного з найкращих в Україні спеціалістів по озброєнню", - наголосив Веселовський.

Кремль отримав "двійку" з геополітики

Також Індія роздратована недолугою і недалекоглядною політикою Росії, у тому числі, захопленням індійських громадян для війни в Україні.

"Це глибоко стривожило і змінило думку індійського керівництва щодо тверезості керівництва російського, - зазначив він. - Індія подала сигнал РФ, що її політика неприйнятна, а Нью-Делі на боці Формули миру".

Головне, щоб Індія не приїхала з неприйнятним для України планом, який призведе до замороження конфлікту, непокоїться політолог-міжнародник Станіслав Желіховський.

Але, за першими офіційними заявами, цього не сталося. Більше того, Індія позиціонується у бік колективного Заходу та підтримки України, звернув увагу кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Експерт очікує приєднання Моді до комюніке Саміту миру, тим паче, сторони у Києві обговорили бізнесову співпрацю. "Можливо, йдеться і про зону вільної торгівлі", - припустив Буряченко.

"Візит-вибачення"

А от економіст Олег Пендзин більш скептичний. На його думку, Моді міг привезти тільки російські наративи, оскільки залежний від російської нафти, з переробки та експорту якої до країн ЄС Нью-Делі має високий зиск в умовах санкцій. Що ж до торгівлі з Україною, товарообіг невеликий, перспективні галузі є, особливо фармація, але то окрема розмова.

Це візит-вибачення, наголошує політолог Олег Лісний: "За інформацією з кіл, наближених до Моді, його влаштовує не публічна роль, як у Зерновій угоді".

Підсумки події

Попри всі застороги, візит можна вважати вдалим для України, адже погоджено документи про співпрацю в АПК, культурі, гуманітарних відносинах і медичному бізнесі. За підсумками зустрічі підготовлена спільна заява щодо розбудови стратегічного партнерства та військово-технічної співпраці, заявив Володимир Зеленський. "Усе це має зміцнюватися", - наголосив він.

Прем'єр-міністр Моді наголосив на необхідності щирої та практичної взаємодії між усіма сторонами "для розробки інноваційних рішень, які матимуть широке визнання та сприятимуть якнайшвидшому відновленню миру", зафіксовано у заяві.

Окремо варто виділити висловлену повагу сторін до принципів міжнародного права, включно зі Статутом ООН, таких як повага до територіальної цілісності та суверенітету держав.

Зараз ви читаєте новину «Чи виправдає Нарендра Моді сподівання України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути