четвер, 06 жовтня 2011 16:53

Через приватизацію Почаївської лаври розпочнеться міжконфесійна війна - Стецьків

Через приватизацію Почаївської лаври розпочнеться міжконфесійна війна - Стецьків

Прийняття законопроекту №9105, в якому "регіонали" пропонують виключити з переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, Почаївську лавру, призведе до приватизації цієї та інших українських святинь Московським патріархатом і, як наслідок, до відкритого міжконфесійного протистояння в Україні.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив народний депутат від НУ-НС Тарас Стецьків.

Зокрема, політик відзначив, що такі релігійні споруди, як Почаївська лавра, Софія Київська, Києво-Печерська лавра та багато інших є надбанням українського народу.

"Вони мають бути у державній власності. Їхня приватизація є недопустимою. Тим більше, що ми добре знаємо, на чию користь "регіонали" збираються здійснити цю приватизацію - на користь УПЦ Московського патріархату", - пояснив Стецьків.

На його переконання, приватизовувати "на користь неукраїнської церкви" Почаївську лавру, яка є "основою культурної ідентичності українства, має багатовікову традицію і духовну силу", - це виконувати замовлення ідеологів "русского міра".

"Найстрашніше те, що за Почаївською лаврою може розпочатись приватизація інших українських святинь. Зважаючи на симпатії влади до Московського патріархату, це означає, що основні українські святині можуть стати його приватною власністю", - наголосив парламентарій.

За його прогнозами, це може привести до спалаху міжконфесійного конфлікту і до відкритої конфронтації. "Саме тому цей законопроект є неприйнятним. Він є посяганням на українську національну ідентичність", - підкреслив Стецьків.

Він додав, що, якщо взяти історію, то Почаївська лавра була церквою, яка належала греко-католикам.

"Зважаючи на багатоконфесійність українського суспільства, єдиним виходом у цьому питанні є збереження такого роду святинь виключно у державній власності з наданням права тій чи іншій конфесії користуватись цими спорудами", - резюмував Стецьків.

Слід зазначити, що проект закону про внесення змін до закону України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (щодо виключення із Переліку будівель Почаївської лаври) №9105 зареєстрований у ВР 6 вересня. Його ініціаторами є народні депутати від Партії регіонів Дмитро Шенцев та Юрій Бут.

Зараз ви читаєте новину «Через приватизацію Почаївської лаври розпочнеться міжконфесійна війна - Стецьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути