Ексклюзиви
пʼятниця, 22 липня 2011 00:00

Кирила може врятувати лише велика реформа

Патріарх Московський Кирило і католікос-патріарх Грузії Ілія II відвідають наступного тижня Київ. Чого чекати від візиту, розповідають релігієзнавці.


Людмила ФИЛИПОВИЧ, 54 роки:

— Територія України дозволяє патріархам зустрітися у спокійній обстановці. Зважаючи на складні політичні відносини Москви і Тбілісі, перемовини на російській території були б сприйняті Кремлем і паствою як недружній крок. Релігійна терпимість в Україні набагато вища. Крім того, Кирило хоче нагадати українцям, що в них є московський патріарх.
На недавньому синоді УПЦ намітився розкол між прихильниками промосковської орієнтації і прибічниками автокефалії. Кирило намагатиметься зміцнити позиції своїх прихильників. Хоча нинішнє керівництво УПЦ достатньо мудре, щоб не робити самостійницьких кроків за нинішньої влади, яка збільшує залежність країни від Росії, проводить політику русифікації освіти. Тому поки що відклали питання запровадження посади місцеблюстителя і дозвіл проводити богослужіння українською мовою.


Юрій ЧОРНОМОРЕЦЬ, 38 років:

— Під час першого приїзду Кирила в Київ його вважали видатною особистістю. Але патріарх із богослова перетворився на церковного Жириновського. "Русский мир" є лише геополітичною мрією. Хоч би що робив Кирило — усе сприйматиметься несерйозно. Його може врятувати лише велика реформа. Наприклад, промовлятиме українською або захоче стати патріархом Московським і Київським. Правда, треба буде зробити Київ центром "русского мира", як колись мріяли декабристи.
УПЦ вже дозріла до самостійного існування. Вона, як дитина в утробі матері — природа виштовхує назовні. Лише Одеська єпархія і Почаївська лавра істерично кричать: "Потерпи!". Критика автокефалії, з якою на синоді виступив один із фінансистів церкви український бізнесмен Віктор Нусенкіс, безпідставна. Якби єпископи робили кроки від Росії, одразу озвалися б одеська фракція і архієпископ Тульчинський Йонафан. Але вони мовчали. Сам Нусенкіс давно відмовився від фінансування більшості проектів УПЦ. Не допомагає будувати собор Воскресіння Христового у Києві, хоч уся церква збирає на нього гроші.

Зараз ви читаєте новину «Кирила може врятувати лише велика реформа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути