вівторок, 23 липня 2019 14:33

Без Ляшка, братів Добкіних і Кононенка: якою буде нова Рада

Вибори 21 липня, за попередім підрахунком, заводять до парламенту 5 партій — президентську "Слугу народу", "Опозиційну платформу — За життя" Медведчука-Рабіновича, "Батьківщину" Тимошенко, "Європейську солідарність" Порошенка та "Голос" Вакарчука. До парламенту не потрапляє партія Олега Ляшка, "Самопоміч" і ще з десяток мажоритарників, які пропрацювали в Раді не одне скликання.

Без кого буде нова Верховна Рада, розповідає Gazeta.ua.

Олег Ляшко, №1 у списку "Радикальної партії Олега Ляшка"

Він вперше зайшов у Раду 2006-го з "Блоком Юлії Тимошенко" та працював головою підкомітету з питань регламенту й депутатської етики. За 6 років Ляшко пішов на парламентські вибори за мажоритаркою — і виграв, його обрали від №208 округу в Чернігівській області. А вже 2014-го завів до Ради свою партію. У парламенті Ляшко їв землю з трибуни зі словами "Вклоняюсь святій українській землі, цілую її, їм", цілував корів, ходив на Тернопільський базар, щоб спитати у людей про проблеми, і замахувався руками на Бойка.

Автор: Олег Ляшко
  Ляшко їсть землю у Верховній Раді
Ляшко їсть землю у Верховній Раді

За підрахунками 94,2% бюлетенів, "Радикальна партія" набирає 4,1%. Партія не потрапляє до Ради, утім отримуватиме державне фінансування (бо здолала 2% бар'єр).

Брати Добкіни: Михайло був №15 у списку "Опоблоку", Дмитро — мажоритарником у 178-му окрузі (Харківщина)

Михайло Добкін до роботи в Раді працював головою Харківської ОДА, міськголовою Харкова і до 2014-го був членом Партії регіонів. На сесії облради 2014-го заявив про підтримку спецпідрозділу "Беркут": "Я сьогодні поділяю позицію Партії регіонів Харківської обласної ради і теж одягнув футболку з написом "Беркут", ми підтримуємо не тільки "Беркут", ми підтримуємо всі спецпідрозділи і всіх співробітників міліції, які сьогодні, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, охороняють громадський порядок, не допускаючи варварів і вандалів до погрому державних будівель і установ".

Михайло Добкін разом із братом Дмитром зайшли до Ради попереднього скликання від "Опоблоку".

Цього разу "Опоблок" не здолав 5% бар'єр, набравши, за попередніми результатами, 3,06%. На мажоритарному окрузі Дмитра Добкіна обійшов Олександр Літвінов зі "Слуги народу" та самовисуванець Анатолій Русецький.

Світлана Заліщук, самовисуванка у 199-му окрузі (Черкащина)

Журналістка, активістка Заліщук зайшла до Ради після Революції гідності у списку партії "Блок Петра Порошенка". Працювала в комітеті закордонних справ, об'єднанні "Рівні можливості". Відома як учасниця парламентської групи "Єврооптимісти" разом із Сергієм Лещенком і Мустафою Найємом. У лютому 2019-го вийшла з фракції БПП, а на парламентські вибори пішла за мажоритаркою.

 

Округ, на якому опрацювали вже 100% протоколів, Заліщук програла кандидату від "Слуги народу" Сергію Нагірняку.

Ігор Кононенко, самовисуванець у 94-му окрузі (Київщина)

У Раді 8-го скликання був першим заступником голови фракції "Блоку Петра Порошенка". "Бізнес-партнер" Порошенка часто ставав героєм корупційних журналістських розслідувань. Останніми роками Кононенко їздив до округу, за яким балотувався. Зокрема, у липні торік до дня села подарував людям торт зі своїм іменем.

Сьогодні на окрузі він значно програє кандидату від "Слуги народу", журналісту Олександру Дубінському.

Сергій Ківалов, самовисуванець у 135-му окрузі (Одещина)

Ківалов, чинний президент Одеської юракадемії, уперше зайшов до Ради далекого 1998-го за своїм 135-м округом. За 8 років він зайшов у парламент від Партії регіонів.

Ківалова пам'ятають як співавтора закону "Ківалова-Колісніченка" — "Про засади державної мовної політики". Документ визнавав українську державною, утім передбачав офіційну двомовність у регіонах, де кількість представників національних меншин понад 10 %.

За підсумком 78,78% опрацьованих протоколів, Ківалов програє округ кандидату від "Слуги народу" з професійно-технічною освітою Олексію Леонову.

Борислав Береза, самовисуванець у 213-му окрузі (Київ)

Береза, екс-речник "Правого сектору", зайшов до Ради 2014-го як самовисуванець і працював заступником голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Був співзасновником об'єднання "Укроп", яке назвав "українською опозицією".

Вибори 2019-го він програє хірургу-стоматологу з клініки "Клініка Дубнової "Стоматолог і Я", кандидату від "Слуги народу" Артему Дубнову.

Оксана Сироїд, № 5 у списку "Самопомочі"

Сироїд зайшла в Раду після Революції Гідності з "Самопоміччю" і за місяць стала заступницею Парубія. У 2017 разом із соратниками з "Самопомочі" голодувала під адміністрацією президента Порошенка з вимогою припинити тиск на міськголову Львова, голови "Самопомочі", Андрія Садового через вивіз сміття з міста.

"Самопоміч", за попередніми результатами, набирає 0,63% підтримки на виборах і не проходить до Ради.

В'ячеслав Богуслаєв, самовисуванець по 77 округу (Запоріжжя)

Богуслаєв був депутатом 4-х скликань: двічі обирався від "Партії регіонів" і двічі вигравав свій округ. За даними СБУ, група компаній "Мотор Січ", які пов'язують з Богуслаєвим, упродовж двох років фінансувало бойовиків на сході.

Нардеп програв 77 округ, на якому опрацювали вже 100% протоколів, 29-річному безробітньому Серію Штепі. Штепа займався зйомкою урочистих подій і весіль.

Ірина Подоляк, висунута "Самопоміччю" по 116 округу (Львів)

Подоляк прийшла в Раду після Революції Гідності та входила до фракції "Самопоміч". Була однією з ініціаторок закону про функціонування української мови як державної.

Виграний у 2014 році округ Подоляк програє кандидату від "Європейської солідарності" Миколі Княжицькому.

Максим Бурбак, самовисуванець по 204 округу (Чернівці)

Бурбак відпрацював депутатом 2 скликання, під час останнього очолював фракцію "Народного фронту" в Раді. Він був учасником бійки біля трибуни 2015 року, коли депутати від "Народного фронту" налетіли на Олега Барну за поведінку з прем'єром Яценюком.

 

За проміжними результатами, Бурбак програє округ адвокату, кандидату від "Слуги народу" Валерію Божику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори за мажоритаркою: назвали перших 83 переможця

ЦВК опрацювала 90,89% електронних протоколів окружних виборчих комісій у багатомандатних виборчих округах.

Партія "Слуга Народу" набирає 43,10%.

Зараз ви читаєте новину «Без Ляшка, братів Добкіних і Кононенка: якою буде нова Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути