пʼятниця, 13 листопада 2020 16:19

Баканова насторожив законопроєкт про СБУ: руйнує систему боротьби з оргзлочинністю

Баканова насторожив законопроєкт про СБУ: руйнує систему боротьби з оргзлочинністю
Керівник Служби безпеки України Іван Баканов. Фото: Українська правда

Проєкт закону про реформування Служби безпеки України, підготовлений народними депутатами, послабить безпеку країни у разі його ухвалення, тому його треба доопрацювати.

Про це заявив голова СБУ Іван Баканов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ позбавили права розслідувати економічні злочини - нардеп

"Я підтримую реформу, якщо в неї вкладається бажання зробити зі Служби надсучасну структуру, з найкращими фахівцями та технічними можливостями, що зможуть допомогти ефективно нейтралізувати безпекові загрози.

Оцінюючи законопроєкт, який був зареєстрований у жовтні парламентським комітетом з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, я спостерігаю протилежне. Цей текст настільки далекий від першого варіанту, поданого президентом, що комітет навіть прибрав його з авторів".

Питання реформування спецслужб стало занадто політизованим, і не можна виключити впливу ворожих спецслужб на цей процес, запевняв керівник СБУ.

"На жаль, питання реформи СБУ справді стало занадто політизованим. Не здивуюся, якщо на цей процес намагаються впливати і ворожі спецслужби. Підірвати довіру до всього сектора безпеки й оборони ще на етапі реформи, а заодно і боєздатність військових - теж спецоперація. Учасникам дискусії потрібно це розуміти і вміти вчасно зупинитися".

Позбавлення СБУ функцій досудового розслідування і передача її повноважень іншому органу спричинить не лише дублювання компетенцій, а й зробить неможливим належне розслідування, оскільки справи, які має в своєму провадженні Служба безпеки, мають свою специфіку, зауважив Баканов.

В новому проєкті закону СБУ повністю відсторонено від "економічних злочинів", пояснив голова Служби безпеки.

"Законодавці пішли механічним шляхом - вилучили із завдань, функцій і повноважень усі положення, що стосуються економіки. Ніхто навіть не згадав ні об'єктів критичної інфраструктури, ні про способи встановлення транснаціональними корпораціями контролю над стратегічними підприємствами і ліквідними секторами економіки".

Новий документ руйнує систему боротьби з оргзлочинністю, і небезпека такого підходу полягає в тому, що оргзлочинність використовують іноземні спецслужби для розвідувально-підривної діяльності проти України.

"Це і фінансування тероризму й сепаратизму, і корупційне проникнення агентури до державних органів", - наголосив Баканов.

Він також зазначив, що в законопроєкті чітко простежується бажання обмежити конституційне право президента обирати кандидатуру на посаду глави СБУ і право Верховної Ради затверджувати цю кандидатуру за його поданням.

На думку очільника СБУ, законопроєкт потребує доопрацювання, оскільки "від захисту державної безпеки в ньому мало що залишилося".

У травні Верховна Рада відправила до комітету на повторне перше читання законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України".

У жовтні нардепи подали до ВР доопрацьований законопроєкт про реформу СБУ.

Автори пропонують ліквідувати спеціальні підрозділи СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, передати функції досудового розслідування СБУ до Державного бюро розслідувань, скорочення чисельності та демілітаризацію Служби, виключення контррозвідувальної діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Баканова насторожив законопроєкт про СБУ: руйнує систему боротьби з оргзлочинністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути