середа, 16 червня 2010 14:02

Азаров відпрацював 100 днів інертно і без реформ - економіст

Азаров відпрацював 100 днів інертно і без реформ - економіст

Основні ключові зміни і реформи ще знаходяться попереду. Інше питання, як їх будуть проводити.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, коментуючи 100 днів роботи Кабінету Міністрів.

"Ми повинні враховувати обставини, за яких цей уряд прийшов до влади. Маємо посткризову економіку. Йде економічне відновлення, але залишається велика кількість проблем, які потребують вирішення у середній чи довгостроковій перспективі", - сказав він.

За словами економіста, на сьогоднішній день економічна політика і реформаторські наміри визначаються не стільки урядом, скільки президентом.

"Глава держави задає відповідний настрій", - зазначив Бураковський.

На його думку, зараз економічна політика є традиційною.

"Уряд намагається вирішити велику кількість питань у традиційний спосіб. Це стосується відшкодування грошей податку на додану вартість, запровадження відповідних ПДВ на облігації. Якщо не вистачає коштів для державного бюджету, то уряд намагається посилити тиск. З одного боку це правильно, а з іншого підвищення адміністративного тиску з метою отримання додаткових коштів", - зауважив економіст.

Бураковський нагадав, що не було жодних непопулярних рішень. Все проходить досить інертно.

"Уряд прийняв бюджет на 2010 рік. Він приймався у надзвичайно складних обставинах і у квітні, тобто за визначенням він не може бути ідеальним. Поки що уряд не приймав непопулярних рішень. Наприклад, продовжили пільги для металургів і хіміків. Маємо певну інерційність. Хоча можна було б політично обґрунтувати необхідність держави у досить радикальний спосіб переглянути витрати країни, щоб привести їх до рівня можливостей економіки", - переконаний він.

Також традиційне залучення коштів під ті чи інші урядові зобов"язання відбувалися за рахунок внутрішніх запозичень.

"Уряд продовжує використання боргових зовнішніх і внутрішніх коштів, які є критичними для підтримки існуючої у країні системи фінансів", - додав Бураковський.

Зараз ви читаєте новину «Азаров відпрацював 100 днів інертно і без реформ - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути