середа, 02 червня 2010 14:29

Фесенко назвав плюси та мінуси 100 днів президенства Януковича

Фесенко назвав плюси та мінуси 100 днів президенства Януковича

Негативи і позитиви діяльності Віктора Януковича на посаді президента дуже щільно між собою пов'язані.

Про це політолог Володимир Фесенко сказав у коментарі Gazeta.uа, коментуючи 100 днів правління глави держави.

"Перше досягнення Януковича з точки зору його інтересів, це - концентрація влади в його руках. Він це дуже швидко зробив. Практично за місяць. З точки зору суспільства позитив у тому, що є політична стабільність у вищому органі державної влади. Але саме це в перспективі створює ризики авторитарних або напівавторитарних тенденцій", - зауважив Фесенко.

На думку політолога, неоднозначною є ситуація і в зовнішній політиці.

"Що стосується наближення з Росією та ратифікації харківських угод, то з одного боку є позитиви, з іншого - негативи. Будь-які серйозні конфлікти або протистояння з Росію - це завжди загроза і нашому суверенітету і політичним інтересам. Але це наближення набуло таких масштабів та такої швидкості, що був порушений баланс інтересів. Відбувся перекос інтересів у бік Росії. І крім зовнішньо-політичних проблем, виникли і внутрішньо- політичні. Суспільство почало сприймати ситуацію як загрозу суверенітету і підтвердженням цьому стали події 27 квітня у Раді і біля неї. І тут безумовно - мінус", - зазначив експерт.

Фесенко назвав позитивом збереження новою владою курсу на європейську інтеграцію.

Водночас, за його словами, відмова від вступу до НАТО - це посилення нашої залежності від Росії.

"Але те, що будуть збережені стосунки з НАТО це нормальна ситуація. Добре, що нова влада розуміє, що відмова від вступу в НАТО не означає, що потрібно згортати відносини з альянсом", - сказав Фесенко.

Оцінюючи економічну ситуацію, то на думку політолога, позитивним моментом є прийняття бюджету.

"Проте ми знаємо, як цей бюджет ухвалювався. Ще один мінус у тому, що не вдалося домовитися з МВФ. Серед плюсів те, що була зроблена заявка на реформи. Але реальних реформ поки нема і процес підготовки до них уповільнений. І скоріше за все презентація плану реформ Януковича відбудеться під час проголошення послання до українського народу", - зауважив Фесенко.

Коментуючи питання мови, політолог зазначив, що воно теж неоднозначне.

"Янукович підтвердив державний статус української мови. Інша річ що буде підніматися статус російської мови на регіональному рівні. І я не бачу у цьому трагедії. Це один із варіантів нейтралізації мовного питання, як питання яке розколює українське суспільство. Адже регіональний статус російської мови не означає, що на всій території не буде державного статусу української мови", - сказав Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Фесенко назвав плюси та мінуси 100 днів президенства Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути