четвер, 27 вересня 2012 15:28

Автономія загальмувала розвиток Кримського півострова - експерт

Автономія загальмувала розвиток Кримського півострова - експерт
Володимир Притула. Фото: avdet.org

Автономія Криму нічого корисного не дала.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив голова Комітету з моніторингу свободи слова в Криму, кореспондент "Радіо Свобода" на півострові Володимир Притула.

"Навпаки, вона певним чином загальмувала розвиток Кримського півострова і розвиток українського суспільства. Загальмувала діалог між основними етнічними і мовними громадами в Криму, загальмувала інтеграцію Криму в загальноукраїнське суспільство. Але це лише оцінка автономії", - сказав він.

Проте, на його думку, ставити зараз питання про її ліквідацію нереально через те, що від її існування виграє доволі значна частина чиновників та впливових людей.

"Кримська автономія уже стала певним трендом для частини кримського суспільства. Звичайне кримське суспільство платить за це своїм добробутом. Якщо в будь-якій обласній адміністрації є начальники управлінь, то в Криму – це міністри з відповідною зарплатою набагато вищою, оскільки у них вищий державний ранг. І відповідно багато інших речей, які збільшують матеріальне навантаження на кримську автономію. Київ постійно з недовірою ставиться до кримської автономії й самого Криму, підозрює в сепаратизмі й це теж певним чином стримує реалізації якихось певних інвестиційних проектів, інвестиції офіційного Києва та державного бюджету в Крим", - зазначив Притула.

За його словами, ставити зараз питання про відміну кримської автономії – це значить загострювати певний конфлікт, це політична провокація для привернення уваги. Це абсолютно недоцільно і нереально.

"Я думаю, що доцільніше ставити питання про модернізацію цієї автономії. Вона має стати більш відкритою та демократичною, щоб делегувати частину повноважень офіційного Сімферополя на місцеві громади, трансформувати цю автономію, щоб вона набрала більше кримсько-татарських ознак, щоб вона враховувала те, що кримські татари – це корінний народ цього регіону, який не має за межами цього регіону іншої батьківщини. Зрозуміло, що ця трансформація має проходити в широкому діалозі усіх етнічних та мовних громад Криму та у діалозі Києва та Сімферополя", - розповів експерт.

Притула вважає, що при модернізації треба враховувати інтереси кримських татар як корінного народу, який не може розвиватися будь-де крім Криму.

"Тому треба певні преференції, певні перестороги такі, щоб кримські татари були впевнені, що в рамках української держави, в рамках модернізованої кримської автономії вони зможуть зберегти свою ідентичність і розвивати її як ідентичність народу, який творить українську державність та кримську автономію. Зараз у них такого відчуття немає. За підтримки центральної та місцевої влади їх зараз намагаються відкинути на маргінес кримської економіки, громадського життя. Таким чином їх намагаються закинути у резервації. Більше того, їх намагаються русифікувати і тиснуть на їхні релігійні переконання. Звичайно – це дуже небезпечно. Вони відчувають себе некомфортно в такій автономії і державі. І це можуть бути проблеми і для автономії, і для держави.", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Автономія загальмувала розвиток Кримського півострова - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути